Rusia cere despăgubiri Norvegiei pentru pășunatul renilor

Rusia cere despăgubiri Norvegiei pentru pășunatul renilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul rus solicită despăgubiri Norvegiei pentru renii care traversează frontiera dintre cele două țări și se hrănesc în Rusia, în condițiile în care cele două țări au o graniță comună în zona arctică, relatează Business Insider. Potrivit Hotnews, Rusia a trimis deja două solicitări de compensații, una dintre ele cerând 50.000 de coroane norvegiene (aproximativ 4.700 de dolari) pentru fiecare ren care a intrat în Rusia, iar cealaltă solicitând o sumă fixă de aproape 47 de milioane de coroane, echivalentul a 4,4 milioane de dolari.

Guvernul rus a calculat a doua sumă în funcție de numărul total de zile pe care renii au petrecut-o în zona rusă a Parcului Național Pasvik Zapovednik din regiunea Murmansk. Acest parc național a fost creat la începutul anilor 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, întinzându-se atât pe teritoriul Norvegiei, cât și pe cel al Rusiei.

Directoratul norvegian pentru agricultură a anunțat că urmează să discute solicitările cu partea rusă și că 40 dintre cei 42 de reni care au traversat granița s-au întors și au fost sacrificați din cauza temerilor că ar putea trece din nou în partea rusă. Norvegia le-a reamintit, de asemenea, indigenilor Sami de pe teritoriul său, cei care cresc turme de reni, că „traversarea graniței în Rusia este strict interzisă, inclusiv pentru reni”.

Săptămâna trecută, autoritățile norvegiene au anunțat că vor repara gardul de la granița dintre cele două țări pentru a împiedica noi traversări ale renilor pe teritoriul rus, potrivit Associated Press. Acest gard care se întinde pe o lungime de 150 de kilometri datează din anii 1950 și a căzut în paragină în ultimii ani.

Citit 522 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2023 16:39

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Tragen un gard și s-a rezolvat.
    Joi, 31 August 2023 18:59
    109.166.133.***
    Se rezolvă, tragem un gard electrificat, un fel de Zidul Berlinului adaptat pentru renii nelămuriți, că sunt victime colaterale a unui război declanșat de Putin, tocmai în Ucraina.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.