China anunță un „parteneriat strategic” cu Siria

China anunță un „parteneriat strategic” cu Siria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

China şi Siria vor stabili un „parteneriat strategic”, a anunţat vineri preşedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia vizitei la Beijing a dictatorului sirian Bashar al-Assad, care încearcă să obţină finanţare pentru reconstrucţia ţării sale, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Liderul sirian a început joi o vizită oficială în China, prima în această ţară în aproape 20 de ani, cu speranţa, potrivit Beijingului, de a duce relaţiile bilaterale la „un nou nivel”.

China este unul dintre aliaţii preşedintelui Assad, oferindu-i sprijinul său în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde s-a abţinut cu regularitate de la votul asupra rezoluţiilor împotriva Guvernului sirian. Însă, pentru regimul lui Assad, sprijinul militar rusesc, atât prin forțe convenționale, cât și cu mercenarii Wagner, a fost mult mai valoros, permițându-i să întoarcă soarta războiului civil izbucnit în 2011.

De altfel, Siria a fost una dintre cele doar trei țări din lume care au recunoscut pretențiile de independență ale separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, înainte ca Vladimir Putin să proclame anexarea regiunilor controlate în parte de aceștia în septembrie anul trecut. Celelalte două au fost Coreea de Nord și Rusia.

Citit 371 ori Ultima modificare Vineri, 22 Septembrie 2023 15:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.