Cancelarul german, "rușinat și revoltat" de valul de incidente antisemite

Cancelarul german, "rușinat și revoltat" de valul de incidente antisemite
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat joi "ruşinat şi revoltat" de un recent val de incidente antisemite din Germania şi a avertizat că Berlinul nu va tolera ura antievreiască, la o ceremonie care a marcat împlinirea a 85 de ani de la pogromul nazist cunoscut ca "Noaptea de cristal", relatează Reuters, citată de Agerpres.

Sinagoga din Berlin, unde s-a desfăşurat ceremonia, a fost una din cele circa 1.000 avariate sau distruse în Germania şi Austria de grupuri de nazişti, în „Noaptea de cristal” din noiembrie 1938. Cel puţin 91 de evrei au fost asasinaţi, 7.500 de afaceri ale evreilor au fost devastate şi 30.000 de bărbaţi şi băieţi evrei au fost arestaţi în aceste atacuri care au precedat Holocaustul, sau Shoah, în care au fost ucişi circa şase milioane de evrei.

Sinagoga unde a ţinut Scholz discursul a fost atacată cu cocteiluri Molotov în recenta serie de incidente antisemite ce au urmat atacului grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi ripostei lansate de acesta din urmă.

Grupul de monitorizare RIAS a raportat, în săptămâna de după atacul Hamas, 202 incidente antisemite în Germania, cu 240% mai multe ca acum un an. Potrivit poliţiei, în aceeaşi perioadă au fost vizate şi moschei, opt primind colete cu bucăţi rupte din cartea sfântă musulmană Coran, amestecate cu materii fecale, notează Reuters.

"Toate formele de antisemitism ne otrăvesc societatea. Nu le vom tolera", a spus Scholz la evenimentul de joi, la care a purtat pe cap acoperământul tradiţional evreiesc, kipa.

Incidentele antisemite s-au intensificat pe plan global de la debutul războiului Israel - Hamas, stârnind nelinişte mai ales în Germania, care se mândreşte că a învăţat din trecutul său sumbru faptul că are datoria de a lupta împotriva urii antisemite. Într-un video de 10 minute devenit viral săptămâna trecută, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că germanii vor răspunde în faţa justiţiei pentru manifestări antisemite, iar cei care nu sunt germani riscă să-şi piardă dreptul de şedere.

Joi, şi cancelarul Scholz a subliniat că indivizii antisemiţi nu pot dobândi cetăţenia germană, potrivit noilor reguli privind cetăţenia. El a mai amintit că Germania are o responsabilitate istorică de a preda despre Holocaust, în special în condiţiile în care generaţiile care l-au experimentat nu mai sunt, şi a notat că în plus Germania este o destinaţie de importanţă majoră pentru imigranţi, dintre care mulţi nu au învăţat despre Shoah în ţările de origine sau au învăţat în mod diferit.

"În acelaşi timp, nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de cei care consideră că au acum o oportunitate de a nega locul din societatea noastră al celor peste cinci milioane de cetăţeni musulmani", a adăugat cancelarul german.

Citit 518 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 17:49

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Das
    Vineri, 10 Noiembrie 2023 21:58
    89.137.224.***
    Nu au fost omorati 6 milioane de evrei! Asta e o minciuna care se rostogoleste de zeci de ani si risca sa devina adevar daca nu chiar a devenit !
    Multa manipulare si victimizare! Se stie de ce! Se poate face un calcul simplu pt cine cunoaste!
    0
    2
  • postat de macarie banu
    Joi, 09 Noiembrie 2023 19:53
    89.137.225.***
    alt idiot.....bai nene,parca sunt toti facuti de aceeasi mama.Stie Scholz cati copii au murit in trei saptamani in Palestina?!......3500.Copii!....acum,parintii lor,care or mai trai,se vor indragosti de Israel nu?! Stie Scholz ca in continuare se folosesc bombe cu fosfor alb=crima de razboi?!...
    3
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.