Războiul veșnic al Israelului

Războiul veșnic al Israelului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Israelul riscă să se confrunte cu o insurgenţă lungă şi sângeroasă, dacă înfrânge mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi ocupă Fâşia Gaza fără a avea un plan postbelic credibil de a-şi retrage trupele şi de a se îndrepta către crearea unui stat palestinian, apreciază oficiali, diplomaţi şi analişti americani şi arabi, consultați de Reuters, informează Agerpres.

Niciuna dintre ideile prezentate până acum de Israel, Statele Unite şi ţările arabe pentru administrarea Fâşiei Gaza după război nu a reuşit să ia avânt, au indicat doi oficiali americani şi patru oficiali regionali, precum şi patru diplomaţi familiarizaţi cu aceste discuţii - ceea ce stârneşte temeri că armata israeliană s-ar putea împotmoli într-o operaţiune de securitate prelungită.

Pe măsură ce Israelul îşi întăreşte controlul asupra nordului Gazei, unii oficiali de la Washington şi din capitale arabe se tem că autorităţile israeliene ignoră lecţiile invaziilor americane din Irak şi Afganistan, unde victoriile militare rapide au fost urmate de ani de militantism violent.

Dacă Guvernul din Gaza condus de Hamas este răsturnat, infrastructura sa distrusă şi economia ruinată, radicalizarea populaţiei furioase ar putea alimenta o revoltă în care soldaţii israelieni ar fi luaţi la ţintă pe străzile enclavei, spun diplomaţi şi oficiali.

Israelul, SUA şi multe state arabe sunt de acord că Hamas ar trebui înlăturat, după atacul lansat de acesta asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie, în care a ucis aproximativ 1.200 de oameni şi a luat circa 240 de ostatici. Dar nu există consens asupra a ceea ce ar trebui să-l înlocuiască.

Conform unor ţări arabe şi aliaţi occidentali, o Autoritate Palestiniană "revitalizată" reprezintă un candidat firesc la un rol mai important în Gaza, unde trăiesc circa 2,3 milioane de oameni. Dar credibilitatea Autorităţii - care guvernează parţial Cisiordania şi este condusă de partidul Fatah al preşedintelui Mahmoud Abbas, în vârstă de 87 de ani - a fost subminată de pierderea controlului asupra Gazei în favoarea Hamas, într-un conflict din 2007, precum şi de eşecul său de a pune capăt extinderii coloniilor israeliene în Cisiordania şi de acuzaţii de corupţie şi incompetenţă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, în forma sa actuală, Autoritatea Palestiniană nu ar trebui să preia controlul asupra Gazei, susţinând că armata israeliană este singura forţă capabilă să elimine Hamas şi să asigure că terorismul nu va reapărea. În urma acestor remarci, oficiali israelieni au insistat că Israelul nu intenţionează să ocupe Fâşia Gaza.

Citit 416 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2023 19:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.