Violențe fără precedent în ultimii ani la Dublin

Violențe fără precedent în ultimii ani la Dublin
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ciocniri de o violenţă fără precedent în ultimele decenii au izbucnit, joi seară, la Dublin, după un atac cu cuţitul soldat cu cinci răniţi, dintre care trei copii, luând prin surprindere autorităţile irlandeze. Premierul Leo Vadarkar a declarat, vineri, că ceea ce s-a întâmplat este o ruşine pentru ţara sa şi a promis înăsprirea legislaţiei, pentru a combate incitarea la ură, relatează AFP, Reuters şi BBC.

"Ceea ce am văzut aseară a fost o explozie extraordinară de violenţă (...) cu scene pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani", a declarat vineri comisarul Drew Harris, şeful poliţiei irlandeze (Gardai), în cadrul unui briefing de presă, anunţând că poliţia a arestat 34 de persoane, dar avertizând că ar putea urma şi altele. "Nu am fi putut anticipa" aceste violenţe, s-a apărat comisarul, care a indicat un "element de radicalizare" în rândul autorilor tulburărilor, acuzând reţelele sociale. "Grupurile de extremă dreapta au exacerbat situaţia", a spus Drew Harris.

Şeful Gardai a declarat că 13 magazine au fost avariate sau jefuite, 11 maşini de poliţie au fost avariate şi distruse, împreună cu trei autobuze şi un tramvai. Un agent de poliţie a fost grav rănit.

Potrivit primelor cercetări, un bărbat a atacat, joi, mai multe persoane, în jurul orei 13.30, nu departe de o şcoală, rănind cinci persoane, dintre care trei copii, a declarat Liam Geraghty, şeful poliţiei locale. Răniţii sunt o femeie, trei copii mici şi un bărbat, care, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, ar putea fi chiar suspectul aflat în custodie. O fetiţă de 5 ani şi femeia, în vârstă de 30 de ani, au fost rănite "grav", potrivit poliţiei. Un băiat de 5 ani a putut părăsi spitalul, potrivit aceleiaşi surse.

News.ro relatează că, după atac, ciocniri violente au izbucnit, seara, în capitala irlandeză. Pancarte pe care scria "Irish Lives Matter" ("Vieţile irlandezilor contează") şi steaguri irlandeze au fost fluturate în timpul acestor incidente fără precedent, la care au participat sute de persoane. Un autobuz cu etaj, un tramvai şi o maşină de poliţie au fost incendiate, magazine au fost jefuite, iar serviciile de transport public au fost suspendate, înainte de a fi reluate parţial vineri dimineaţă. De asemenea, poliţiştii au fost ţinta pietrelor şi a altor obiecte care au fost aruncate de o mulţime ce şi-a manifestat ostilitatea şi faţă de jurnalişti.

Confruntările cu poliţia au izbucnit într-un cartier cu mulţi imigranţi, pe fondul unor zvonuri că presupusul agresor, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, ar fi străin. Superintendentul-şef Patrick McMenamin a descris incidentele drept "sălbăticie gratuită", iar poliția a acuzat agitatorii de extremă dreapta că au declanşat violenţele.

"Aceşti oameni pretind că îi apără pe cetăţenii irlandezi", dar "îi pun în pericol" pe "cei mai nevinovaţi şi vulnerabili", a declarat vineri premierul Leo Varadkar. "Ei sunt o ruşine pentru Dublin, o ruşine pentru Irlanda, o ruşine pentru familiile lor şi pentru ei înşişi", a punctat premierul, într-o conferinţă de presă. "Nu suntem aşa şi nu vom fi aşa niciodată", a adăugat el, subliniind că primul atac de joi a fost asupra unor copii nevinovaţi, iar al doilea un atac asupra statului de drept.

În ciuda violenţelor la care au fost martori locuitorii capitalei irlandeze, premierul a dat asigurări că Dublinul este un oraş sigur şi i-a îndemnat pe oameni să continue "să îşi vadă de treburile lor ca întotdeauna".

Citit 534 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2023 17:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.