Putin a dat o fugă până la șeici

Putin a dat o fugă până la șeici
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre cooperarea din OPEC+ pe pieţele petroliere şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri seară Kremlinul, după trei ore de discuţii-surpriză, purtate miercuri cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman.

Misterul încă înconjoară călătoria aranjată în grabă a liderului de la Kremlin la Riad şi Abu Dhabi, în timpul căreia a fost escortat de patru avioane de luptă ruseşti. Nu a fost imediat clar ce problemă a fost atât de importantă pentru ca Putin să facă această călătorie rară în străinătate, relatează Reuters.

Întâlnirea lui Putin cu prinţul moştenitor saudit, căruia i se spune, după iniţialele numelui, şi MbS, a avut loc după ce preţul petrolului a scăzut, în ciuda promisiunii OPEC+, care grupează Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii ei conduşi de Rusia, de a reduce în continuare producţia, ceea ce, teoretic, ar fi trebuit să ducă la o creştere a preţurilor ţiţeiului.

MbS a fost arătat întâmpinându-l pe Putin în capitala saudită cu zâmbete şi o strângere de mână energică, după ce liderul rus a ieşit din maşina sa. Arabia Saudită şi Rusia sunt cei mai mari doi exportatori de petrol din lume, controlând împreună o cincime din petrolul pompat în fiecare zi.

Posibilitatea lui Putin de a călători în străinătate a fost limitată începând din martie, când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Nici Arabia Saudită şi nici Emiratele Arabe Unite nu sunt membre ale Curţii, astfel încât Putin poate călători în ambele ţări fără teama de a fi arestat în baza mandatului CPI.

Citit 377 ori Ultima modificare Joi, 07 Decembrie 2023 16:18

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de marr
    Joi, 07 Decembrie 2023 19:56
    86.124.203.***
    Pai , logic vorbind , Imediat Clar ...ar trebui sa fie daca ne uitam la Specificul tarii - Arabia Saudita. Cum nu sunt o (mare)putere militara si n-ar avea ce sa vanda Rusiei(armament) ...ramane Banul(din cotatia Petrolului) .
    'Porumbelul Pacii' din Orient nu prea are cum sa fie .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.