Noul premier polonez promite sprijin pentru Ucraina

Noul premier polonez promite sprijin pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Noul prim-ministru polonez, Donald Tusk, a declarat marţi că ţara sa va pleda pentru mobilizarea deplină a Occidentului în sprijinul Ucrainei şi a promis că Varşovia îşi va recăpăta poziţia de lider în Europa şi va fi un aliat puternic în NATO, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Parlamentul polonez l-a susţinut luni pe Tusk pentru a deveni prim-ministru, punând capăt celor opt ani de guvernare naţionalistă şi punând ţara pe calea unui dezgheţ al relaţiilor cu Uniunea Europeană. Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, urma să fie supus votului de învestitură în cursul zilei de marţi. "Vom cere cu voce tare şi fermă mobilizarea deplină a lumii libere, a lumii occidentale, pentru a ajuta Ucraina în acest război", a declarat Tusk în Parlament, prezentând programul guvernului său.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să poarte discuţii cu liderii americani, prezentându-şi argumentele în favoarea unui ajutor mai mare din partea SUA pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei, într-un moment în care mulţi aleşi republicani au tot mai multe îndoieli.

Tusk a spus că frontiera estică a Poloniei va fi securizată şi a promis că va rezolva rapid problemele legate de protestul şoferilor de camioane în mai multe puncte de trecere a graniţei cu Ucraina. El a mai afirmat în Parlament că Polonia va fi un aliat loial al Statelor Unite şi că îşi va recăpăta poziţia de lider în Uniunea Europeană, dar a precizat că se va opune oricărei modificări a tratatelor UE care ar dezavantaja ţara sa. "Orice încercare de a schimba tratatele care sunt împotriva intereselor noastre este exclusă. Nimeni nu va trece de mine în Uniunea Europeană", a spus el.

De asemenea, el a promis că va "aduce înapoi miliardele de euro" de la Bruxelles chiar în această săptămână, referindu-se la fondurile Uniunii Europene îngheţate în timpul guvernului anterior, din cauza unei dispute privind respectarea statului de drept.

"După ce mă voi întoarce de la Bruxelles, voi merge la Tallinn, pentru a mă întâlni cu prim-miniştrii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Subiectele sunt evidente: războiul, frontierele sigure. Vom consolida cooperarea cu ţările care ne împărtăşesc opiniile în această privinţă", a anunţat Donald Tusk.

Citit 443 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2023 17:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.