Navă rusească de asalt, distrusă într-un port din Crimeea

Navă rusească de asalt, distrusă într-un port din Crimeea
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Forțele ucrainene au reușit, în noaptea de luni spre marți, să lovească într-un atac nava de asalt Novocherkask din clasa Ropucha, staționată în estul Crimeei, în portul Feodosia. Lovitura ar fi fost reușită de către forțele aeriene ucrainene, însă nu este clar deocamdată ce fel de aeronave sau arme au fost folosite, comentează HotNews.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava sa de debarcare din clasa Ropucha Novocherkassk a fost „avariată” în Feodosia noaptea trecută, dar spune că a distrus două bombardiere ucrainene. „În această seară, în timp ce respingea un atac al Ucrainei cu ajutorul rachetelor ghidate de aviație la baza din Feodosia, nava mare de debarcare Novocherkassk a fost avariată. În timpul luptei antiaeriene, două avioane tactice Su-24 ale inamicului au fost distruse de sistemele de apărare aeriană”, a transmis Moscova.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi că au distrus o navă a flotei ruse în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în conflictul cu Kievul, notează AFP. „Marea navă de debarcare Novocerkassk” a fost „distrusă” de piloţii forţelor aeriene, au anunţat acestea pe mesageria Telegram, potrivit Agerpres.

În același timp, comandantul forțelor aeriene, generalul Mikola Olesciuk, a scris pe Telegram că „a venit rândul navei de debarcare Novocherkask să se alăture navei amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse, crucișătorul Moskva”, navă care a fost scufundată de Ucraina în 2022. Olesciuk le-a mulțumit piloților din Forțele Aeriene Ucrainene și „tuturor celor implicați”, dar nu a dat detalii despre ce aeronave sau arme au fost implicate în atac.

Momentul exploziei din portul Feodosia, din estul peninsulei Crimeea, a fost surprins pe video și imaginile au fost postate pe rețelele de socializare.

Novocherkask este o navă de debarcare amfibie de dimensiuni foarte mari, are o lungime de 112 metri și poate transporta peste 300 de militari, 10 tancuri și 12 transportoare blindate. Nava este înarmată cu un tun principal de 76 mm și cu lansatoare de proiectile reactive nedirijate de 122mm tip Grad, dar are și lansatoare de rachete antiaeriene Strela.

Ucraina, în trecut, a mai reușit să lovească nave de debarcare din clasa Ropucha în portul Berdiansk. Una dintre navele avariate în atacul din martie 2022 din portul Berdiansk era tocmai nava Novocherkask.

Citit 566 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2023 15:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.