Scrutinul din Iowa, start în cursa pentru desemnarea candidatului republican

Scrutinul din Iowa, start în cursa pentru desemnarea candidatului republican
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În 15 ianuarie, republicanii din Iowa vor fi primii care îşi vor exprima votul în sprijinul unui candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, atunci când vor participa la adunări publice cunoscute sub numele de caucus. Fostul preşedinte Donald Trump este marele favorit, deşi în trecut au existat surprize de ultim moment, relatează Reuters, care prezintă un ghid al acestui proces electoral.

Caucus-ul este un proces prin care alegătorii din acest stat din Midwest îşi indică principala opţiune pe care o au pentru nominalizarea prezidenţială a partidului lor. Se deosebeşte de un scrutin primar deoarece este supravegheat de partidul respectiv din Iowa, nu de guvernul statului, şi nu necesită exprimarea sufragiului la o secţie de vot.

Caucus-urile sunt considerate ca fiind o primă fotografie a sprijinului alegătorilor pentru candidaţii la preşedinţie. De obicei, aceşti candidaţi vor fi petrecut luni de zile în campanie în tot statul, testându-şi mesajele şi atractivitatea. Cei care nu se descurcă bine aleg uneori să se retragă din cursă.

În mod tradiţional, Iowa este statul care dă startul cursei prezidenţiale din cauza unei ciudăţenii a istoriei. După ce Partidul Democrat şi-a liberalizat procedurile de selecţie a candidaţilor în urma alegerilor din 1968, Iowa a fost primul stat care şi-a programat concursul de nominalizare. Din moment ce candidaţii şi mass-media vin în masă în Iowa - şi cheltuiesc o grămadă de bani - statul s-a asigurat că îşi păstrează statutul de primul din ţară.

Acest lucru s-a schimbat, însă, odată cu aceste alegeri din 2024. Urmând un apel în cadrul partidului pentru un stat mai divers pentru a da startul procesului de nominalizare, democraţii au ales Carolina de Sud, care, spre deosebire de Iowa, are o populaţie de culoare numeroasă, ca prim stat din calendarul său pentru 2024.

Republicanii au ales să menţină startul nominalizărilor în Iowa, unde aproape 90% din populaţie este albă.

Citit 349 ori Ultima modificare Duminică, 07 Ianuarie 2024 16:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.