Șefa guvernului Estoniei, dată în urmărire de Rusia

Șefa guvernului Estoniei, dată în urmărire de Rusia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poliţia rusă a dat-o în urmărire pe şefa guvernului Estoniei, Kaja Kallas, notificarea în acest sens fiind afişată marţi pe site-ul Ministerului de Interne de la Moscova, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Kallas este urmărită „într-un dosar penal”, menţionează poliţia, fără a specifica infracţiunea implicată. Sunt daţi în urmărire şi secretarul de stat estonian Taimar Peterkop şi ministrul Culturii din Lituania, Simonas Kairis.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că cei trei sunt ostili Rusiei, fiind „răspunzători de decizii care sunt de facto o insultă la adresa istoriei” şi „persoane care întreprind acţiuni ostile împotriva memoriei istorice, a ţării noastre”, potrivit HotNews.ro. AFP amintește că Rusia se consideră eliberatoarea ţărilor respective şi susţine că orice alt punct de vedere reprezintă o falsificare a istoriei, ceea ce potrivit legislaţiei ruse constituie o infracţiune.

Agenţia de stat rusă TASS afirmă, citând o sursă neidentificată din domeniul securităţii, că oficialii respectivi sunt învinuiţi de „distrugerea şi degradarea unor monumente ale soldaţilor sovietici” din cel de-Al Doilea Război Mondial. În ultimii ani, în statele baltice au fost demolate mai multe astfel de monumente moştenite de la fosta Uniune Sovietică - gesturi care au marcat respingerea perioadei în care Estonia, Letonia şi Lituania au fost anexate de URSS.

Citit 401 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2024 16:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.