Macron și Zelenski vor semna un acord bilateral de securitate

Macron și Zelenski vor semna un acord bilateral de securitate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski vor semna, vineri, la Palatul Elysée, un acord de securitate între Franța și Ucraina, a anunţat joi preşedinţia franceză, relatează AFP, citată de Agerpres. "Acest acord urmează angajamentelor care au fost luate în format G7 pe marginea summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023", a reamintit Palatul Elysée.

Liderii NATO nu au fixat atunci un calendar pentru o aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, spre marea nemulţumire a Kievului, dar statele G7 s-au angajat să-i asigure o susţinere militară "pe termen lung" pentru a o ajuta să combată actuala ofensivă rusă, dar şi să descurajeze Moscova să atace pe viitor statul vecin.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord cu prilejul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, pe 12 ianuarie. Ţările Uniunii Europene nu au reuşit până acum să facă acest pas, notează AFP.

Preşedinţia ucraineană a anunţat joi că Volodimir Zelenski se deplasează vineri nu doar la Paris, ci şi la Berlin.

"În contextul în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va intra în al treilea an" pe 24 februarie, Franţa îşi reafirmă astfel "determinarea să continue să susţină, durabil şi cu toţi partenerii săi, Ucraina şi poporul ucrainean", subliniază Palatul Elysée.

Aceste angajamente de securitate se pot referi la furnizarea de echipamente militare moderne, interoperabile cu cele ale NATO, la formarea de soldaţi ucraineni sau la întărirea industriei de apărare ucrainene.

Toate aceste mijloace de susţinere nu sunt văzute cu ochi buni de Kremlin, care a afirmat în iulie că astfel de garanţii "aduc atingere securităţii Rusiei".

Citit 311 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2024 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.