"Operațiune specială" a forțelor de securitate ruse, la înmormântarea lui Navalnîi

"Operațiune specială" a forțelor de securitate ruse, la înmormântarea lui Navalnîi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, în cursul zilei de vineri, pe fondul unor măsuri de securitate stricte, la două săptămâni după ce a murit subit, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters. Mii de ruși au venit să își ia rămas-bun de la liderului opoziției ruse, scrie Hotnews.

Navalnîi a fost înmormântat la cimitirul Borisovskoie, la exact două săptămâni după ce serviciul penitenciar rus a anunțat că a murit "subit", relatează CNN. Mai multe videoclipuri au arătat un număr mare de oameni care se îndreptau spre înmormântare, însă foarte puțini au primit permisiunea să intre în cimitir. Oamenii din mulțime scandau: "Lăsați-ne să intrăm să ne luăm rămas-bun!". "Nu te vom uita!" și "Iartă-ne!" au strigat rușii îndoliați care au mers la cimitir pentru a-și lua adio de la criticul Kremlinului.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Ivan Jdanov, prieten apropiat al lui Navalnîi, a scris: "Acei poliţişti proşti ai lui (Serghei) Sobianin (primarul Moscovei) au blocat pur şi simplu maşina mortuară. Idioţi".

Canalul Mojem Obiasnit ("Putem explica") a anunţat pe contul său de Telegram că poliţia a început să "împingă oamenii afară din cimitir", după ce "cel puţin o sută de persoane, inclusiv jurnalişti, s-au adunat acolo". "Există poliţişti la fiecare intersecţie care se apropie de cimitir", a explicat organul de presă, adăugând că "din ce în ce mai multe persoane sosesc cu flori, iar magazinele locale rămân fără flori", scrie Le Monde.

Numărul oamenilor care se îndreptau spre cimitir părea de ordinul miilor, potrivit imaginilor. Pe drum, unii dintre cei prezenţi strigau "Nu războiului" şi "Libertate pentru deţinuţii politici", potrivit unei înregistrări video postate pe Telegram şi pe X (fostul Twitter) de site-ul de investigaţie Mediazona.

Nu au fost raportate arestări, cel puţin cât timp procesiunea s-a deplasat de la biserică la cimitir, potrivit echipei lui Navalnîi şi grupului de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info.

Diplomaţi străini, printre care ambasadorii Germaniei, Franţei şi SUA, au sosit la biserică pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi. Alexander Graf Lambsdorff, Pierre Levy şi Lynne Tracy au fost fotografiaţi lângă biserică, îmbrăcaţi în negru şi purtând trandafiri roşii.

Semnalul live al echipei CNN care a acoperit funeraliile lui Navalnîi a părut să fie blocat. Cu aproximativ 20 de minute înainte de începerea înmormântării, nu au fost disponibile imagini în direct din biserică. De asemenea, nici feedul organizat de echipa lui Navalnîi nu prezenta imagini în direct de la faţa locului, scrie CNN.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost coborât în ​​mormânt pe piesa "My Way" de Frank Sinatra, a declarat avocatul disidentului rus, Ivan Jdanov, conform Meduza.

Iulia Navalnaia - care nu a participat la înmormântarea soțului ei deoarece se află în afara Rusiei - i-a mulțumit lui Navalnîi pentru "26 de ani de fericire absolută... chiar și ultimii trei ani", notează Sky News: "Te iubesc pentru totdeauna. Odihnește-te în pace".

Citit 477 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2024 18:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.