Haos în Haiti

Haos în Haiti
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul Ariel Henry a demisionat luni, în timp ce bande înarmate continuă să acţioneze violent în Haiti, pe fondul unei noi crize politice și de securitate grave în țara din Caraibe, transmite agenția AFP, citată de Agerpres. "Luăm act de demisia prim-ministrului Ariel Henry", a declarat Mohamed Irfaan Ali, preşedintele Guyanei şi al Comunităţii Caraibiene (CARICOM), la o reuniune în Jamaica dedicată crizei haitiene. Un responsabil american a afirmat că Henry i-a confirmat telefonic demisia şi lui Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat de asemenea în Jamaica.

Henry a comunicat cu membrii CARICOM de la distanţă, fiind blocat în Porto Rico, după ce nu a reuşit să revină la Port-au-Prince, unde bande înarmate şi o parte din populaţie îi cereau demisia, în contextul violenţelor de la sfârşitul săptămânii trecute. El poate rămâne pe teritoriul american, a precizat oficialul citat.

În statul din Caraibe - vecin cu Republica Dominicană pe insula Hispaniola - nu au mai avut loc alegeri din 2016. Preşedintele Jovenel Moise a fost asasinat în 2021, iar Henry, numit premier de acesta, ar fi trebuit să îşi încheie mandatul la începutul lui februarie. Henry semnase luna aceasta la Nairobi un acord pentru trimiterea de poliţişti kenyeni în Haiti şi încerca să revină în ţară.

Între timp, la Port-au-Prince, poliţia luptă cu bandele înarmate care atacă obiective strategice cum ar fi palatul prezidenţial, comisariatele şi închisorile. Autorităţile haitiene au declarat de o săptămână starea de urgenţă, cu interdicţii de circulaţie pe timp de noapte, în departamentul din vest în care se află capitala, însă nu controlează în întregime teritoriul respectiv.

Citit 359 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2024 16:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.