Viktor Orban, pregătit să „ocupe” Bruxellesul

Viktor Orban, pregătit să „ocupe” Bruxellesul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că este pregătit să mărșăluiască până la Bruxelles, pentru a "ocupa" capitala Uniunii Europene, ca să "apere libertatea și suveranitatea Ungariei" înaintea alegerilor europarlamentare, relatează Reuters, citată de Hotnews. Orban, un naționalist care se află la putere de 14 ani, speră ca partidul său Fidesz să profite de pe urma ascensiunii dreptei radicale în Europa, în contextul în care Ungaria se pregătește să preia președinția rotativă a UE în a doua jumătate a acestui an.

Vorbind la un miting electoral organizat la Budapesta cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, care comemorează pe 15 martie Revoluția de la 1848 împotriva monarhiei habsburgice, Orban a declarat că alegerile pentru Parlamentul European reprezintă o ocazie. "Dacă vrem să apărăm libertatea și suveranitatea Ungariei, nu avem nicio altă alegere decât să ocupăm Bruxellesul", a declarat Orban în fața unei mulțimi de aproximativ 1.000 de susținători. "Vom mărșălui la Bruxelles și vom aduce schimbări noi înșine Uniunii Europene", a mai spus el.

Hotnews notează că Orban este în conflict cu Uniunea Europeană de ani de zile, din cauza unei serii largi de probleme, cele mai recente dintre acestea fiind poziția sa față de războiul din Ucraina și menținerea unor relații apropiate cu Rusia.

Cu câteva zile în urmă, guvernul Orban s-a lansat într-un veritabil război al declarațiilor și cu Statele Unite, după ce președintele Joe Biden a afirmat că Orban ar dori să instituie o "dictatură" în Ungaria. "Nimic nu ne obligă să acceptăm astfel de minciuni din partea nimănui, chiar și a președintelui Statelor Unite", a subliniat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al lui Orban.

Citit 411 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2024 16:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.