Șopârlele care mănâncă pizza, usturoiul din laptele matern și rata de creștere a unghiilor s-au numărat printre tematicile abordate într-o serie de studii insolite ce au fost recompensate cu Premiile Ig Nobel din acest an, ajunse la cea de-a 35-a ediție și decernate joi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Boston, informează DPA și Agerpres.
O echipă din Nigeria, Togo, Italia și Franța a câștigat premiul Ig Nobel pentru nutriție, cu un studiu care a examinat preferințele unor șopârle pentru anumite tipuri de pizza.
În domeniul pediatriei, cercetătorii dintr-o echipă americană au fost recompensați pentru un studiu despre efectele consumului de usturoi de către mame asupra sugarilor alăptați.
Regretatul om de știință american William Bean a primit premiul pentru că a înregistrat cu meticulozitate rata de creștere a uneia dintre unghiile sale timp de 35 de ani.
Cercetătorii germani Fritz Renner și Jessica Werthmann au câștigat premiul pentru pace, întrucât au demonstrat că alcoolul poate ajuta, uneori, la îmbunătățirea abilității de a vorbi limbi străine.
Printre ceilalți câștigători din 2025 s-au numărat oameni de știință de la Institutul Max Planck din Germania, pentru cercetările lor privind motivul pentru care sosul pentru paste formează cocoloașe, ingineri indieni care au studiat impactul mirosului neplăcut al pantofilor asupra utilizării rafturilor pentru pantofi și biologi japonezi care au testat dacă vopsirea unor vaci cu dungi asemănătoare celor ale zebrelor ar putea alunga muștele.
Astfel de premii insolite au fost acordate și echipelor care au cercetat efectele lingușirii asupra narcisiștilor, impactul consumului de teflon asupra senzației de sațietate și modul în care alcoolul afectează capacitatea liliecilor de a zbura și de a se orienta prin ecolocație.
Premiile Ig Nobel sunt decernate anual înaintea anunțării premiilor Nobel.