Esenţa vitală a artistelor, în enigmatice instantanee ale tăcerii (FOTO)

Esenţa vitală a artistelor, în enigmatice instantanee ale tăcerii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Emoţii mari, vineri, 12 aprilie, la Casa Artelor, la vernisajul expoziţiei "ANOTIMPURI NOUĂ", conţinând lucrări de grafică semnate de nouă eleve ale Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galaţi, din clasa a XI-a B, coordonate de lect. univ. dr. Constantin Adrian Corcăcel. 

Cele nouă tinere artiste, invitaţii lor, iubitorii de artă din Galaţi au umplut de vibraţii spaţiul generos al Casei Artelor, unde gazdă a fost curatorul expoziţiei, Erika Guadagnin, care a preferat să dea însă cuvântul organizatorului evenimentului, conf. univ. dr. Liviu Adrian Sandu, şi, evident, dlui prof. Corcăcel. Acesta i-a dat cuvântul criticului de artă Codrin Vasiloancă. În observaţiile sale, criticul a remarcat în primul rând că această expoziţie demonstrează existenţa, în cadrul Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin", a unei tradiţii în ceea ce priveşte gravura şi a unei şcoli foarte bine articulată stilistic, cu o ideatică şi o simbolistică profunde, şcoală care se datorează artistului şi profesorului Adrian Corcăcel. "În istoria artei, gravura are reprezentanţi iluştri, ar fi suficient să-i amintim aici pe Durer, Goya, Rembrandt, sau de la noi un Theodor Aman, Marcel Chirnoagă sau Ştefan Câlţia. Ce este gravura? Etimologic, un semn săpat sau incizat într-o suprafaţă dură, cu scopul comunicării.

Etica gravurii oferă artistului posibilitatea de a-şi imprima viziunea şi de a o multiplica apoi în serii grafice alcătuite din exemplare care, în mod paradoxal, au unicitatea lor, datorită intervenţiei hazardului, care adaugă o notă distinctivă, în ce priveşte contrastul sau cromatica. Ei bine, amprenta pe care artistul o multiplică astfel este chiar reflectarea lumii sale interioare în realitate. Această oglindire este, în fond, însăşi arta.

A grava înseamnă a săpa în obscuritatea materiei, ceea ce îl angajează pe artist într-un efort autorevelator, în care punctul său de sprijin şi de echilibru este chiar unealta lucrului său. Întreaga esenţă vitală a artistului se va amprenta astfel, grafic, cu o forţă şi o expresivitate direct proporţionale artimetic, am putea spune, cu întunericul sau cu lumina dislocuite. În expoziţia de faţă veţi vedea, printre altele, o siluetă pierdută într-o apocalipsă a peştilor, un soare trecând prin monoclul său un oraş care odinioară îşi trimitea turnurile medievale către cer, enigmatice instantanee ale tăcerii, peisaje, câmpii, munţi ce apar într-o lumină apriorică sau misterul obiectelor, avataruri ale prezenţei omeneşti" - a punctat Codrin Vasiloancă, exprimându-şi speranţa ca numele artistelor formate de dl. prof. Corcăcel să apară pe afişele unor evenimente viitoare cel puţin la fel de semnificative precum cel de vineri. 

La rândul său, prof. Adrian Corcăcel s-a declarat bucuros că lucrările au fost terminate la timp şi că toate etapele inerente organizării unei expoziţii au fost parcurse până la capăt, prilej de lecţii pentru tinerele sale eleve, pe care le consideră privilegiate fiindcă au, la 18 ani, o expoziţie de grup într-un spaţiu precum cel de la Casa Artelor. Prof. Cornel Corcăcel le-a mulţumit gazdelor şi dlui prof. Sandu pentru sprijinul acordat tinerelor talente şi a  precizat că, deşi presa necesară există, doar în trei licee de artă din ţară se face gravură, fiindcă nu există persoane dispuse să lucreze cu elevii. "Eu vreau să fac asta, fiindcă vreau să vă deschid nişte aripi, ca să puteţi lua zborul acolo unde doriţi voi", a mai precizat prof. Corcăcel, adăugând că, pentru a deveni un om de artă foarte bun, nu e destul să ai pasiune, har, putere de muncă, ci trebuie să ai şi modestie, şi recunoştinţă faţă de cei care au mai multă experienţă. 

Lucrările semnate de Anda Teodora Artene, Sara Ioana Cărăuşu, Naomi Carolina Costea, Daria Cristina Curleancă, Bianca Andreea Filiuţă, Ana Maria Ichim, Livia Georgiana Ivanov, Elena Alexandra Petrache şi Amalia Ioana Popescu vă aşteaptă la Casa Artelor până pe 30 aprilie.

Citit 977 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2024 19:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro