Marea debranşare/ Cât vă COSTĂ să scăpaţi de APATERM

Marea debranşare/ Cât vă COSTĂ să scăpaţi de APATERM
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În cea mai ieftină variantă, costurile unei centrale proprii ar ajunge la cel puţin 7.000 lei


Chiar dacă nu aveţi absolut nicio datorie la întreţinere, în această iarnă puteţi rămâne în frig. Asta din cauza veşnicului război purtat între Apaterm, Electrocentrale, Primărie şi, nu în ultimul rând, asociaţiile de proprietari. Cei care doresc să scape de grija plăţii căldurii direct către administrator, pot firesc să apeleze la cea mai logică soluţie: instalarea unei centrale termice de apartament.

Centrala, cât e centrala?

Răspunsul este unul relativ complex. Depinde ce vă doriţi, de ce buget dispuneţi şi de viteza cu care doriţi să fie instalată. Potrivit ofertelor adunate de pe internet, cea mai ieftină centrală termică de apartament, nouă, ar costa 2.200 de lei. De aici preţurile merg în sus, ajungând chiar şi la... 55.000 de lei!

Să luăm cazul particular al centralei ieftine. Este exact genul de centrală care ar putea furniza cu succes căldură unui apartament de două camere, cu o suprafaţă cuprinsă între 48 şi 60 de metri pătraţi. Preţul centralei reprezintă însă numai vârful icebergului. Pe lângă centrala efectivă, un gălăţean ce doreşte să scape complet de relaţia cu cei de la Apaterm trebuie să facă rost de avize şi să-şi monteze, practic, întreaga instalaţie necesară funcţionării unei centrale termice. De asemenea, un cost suplimentar este reprezentat de întocmirea unui proiect de debranşare, adică aproximativ 350 de lei. Nici racordarea apartamentului la reţeaua de gaze nu este una tocmai ieftină. Pentru această operaiune, în funcţie de mărimea apartamentului şi de complexitatea lucrării, proprietarii de apartamente scot din buzunare între 350 şi 600 de lei. Sumele acestea nu includ şi executarea efectivă a lucrărilor de instalare a ţevilor, lucrări ce mai costă aproximativ 450 de lei.

La aceste costuri se daugă şi caloriferele. Astfel, o cameră cu o suprafaţă de 20 metri pătraţi necesiută un calorifer de 1.200 mm lungime şi 600 mm lăţime, iar pentru o a doua cameră de 30 de metri pătraţi, un radiator de 1600 x 600. Numai caloriferele ar costa aproximativ 600 de lei. Per total, chiar dacă vă achiziţionaţi o centrală ieftină de apartament pe gaz, trebuie să scoateţi din buzunar minim 7.000 de lei. Bani care nu includ şi zugravul ce trebuie să vă repare pereţii după ce pleacă de la dumneavoastră cei care au instalat centrala. Avantajul ar veni la preţul căldurii. În loc să plătiţi 500 de lei în fiecare lună pentru a nu dârdâi de frig, factura s-ar ridica la numai 200-250 de lei.

Pentru cei care nu doresc ţevi de gaze înşirate prin apartament, există oricând varianta unei centrale electrice. Cea mai ieftină costă 1.938 de lei. Preţul este unul comparabil cu al unei centrale pe gaze. Preţul căldurii în acest caz într-o lună de iarnă ar creşte până la 300 de lei, bani vizibili în factura de electricitate. De asemenea, instalaţia electrică ar trebui redimensionată.

A treia problemă ar fi reprezentată de faptul că o asemenea instalaţie nu încălzeşte şi apa, motiv pentru care ar trebui achiziţionat şi un boiler. Este nevoie de câţiva ani pentru ca o centrală termică, de orice fel ar fi ea, să-şi amortizeze costurile. Pe de altă parte, în cazul în care alegeţi acest mod de a scăpa de Apaterm, trebuie să aveţi în vedere o investiţie iniţială destul de consistentă.

Vezi şi: Primăria Galaţi CONFIRMĂ: "Dacă DISPARE APATERM, dăm BANI pentru centrale"

Citit 23708 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iunie 2014 09:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.