Calcule pentru la iarnă/ Mai ieftin cu CENTRALĂ TERMICĂ, decât cu APATERM

Calcule pentru la iarnă/ Mai ieftin cu CENTRALĂ TERMICĂ, decât cu APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea mai logică soluţie pentru cei care vor să beneficieze de căldură şi în această iarnă, fără a se teme că Apaterm va da faliment, sunt centralele termice de apartament. Deşi iniţial poate părea o investiţie mare, această investiţie se poate amortiza în timp.

“Datele noastre arată că circa 65 la sută din achiziţiile de centrale termice realizate pe plan local sunt făcute de familiile care au renunţat la sistemul centralizat, acestea dorindu-şi în primul rând reducerea costurilor lunare şi sporirea confortului”, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager al unuia dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa centralelor termice din România.

Potrivit statisticilor, românii pot economisi, în medie, peste 20 la sută din valoarea facturii lunare, prin instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz. Astfel, dacă producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz are un cost de circa 175 lei, în cazul CET-urilor media naţională arată că preţul facturat populaţiei pentru o gigacalorie este de 227 lei. Spre exemplu, la Galaţi, acest preţ este de 247 de lei.

Cum să îţi alegi centrala

Când vine vorba de alegerea centralei termice, studiile arată că în 41 la sută dintre cazuri principalul criteriu este eficienţa şi randamentul, urmat apoi, în 25 la sută dintre cazuri, de preţ. Pentru 21 la sută dintre clienţi, marca este foarte importantă la realizarea achiziţiei, în timp ce pentru 7 la sută esenţiale sunt perioada de garanţie şi cea de post-garanţie.

„Înainte de achiziţie, ar trebui să se facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţiei, ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării. Astfel, poate fi determinată puterea centralei termice, acest lucru fiind foarte important, deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Aşadar, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporţională cu dimensiunea spaţiului şi cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Criterii de selecţie

Randamentul şi eficienţa ar trebuie să fie cele mai importante criterii care să stea la baza procesului de cumpărare, deoarece, cu cât acestea sunt mai ridicate, cu atât costurile vor fi mai mici. „Acesta este şi motivul pentru care tot mai mulţi români optează pentru centralele termice în condensare, tehnologie ce asigură o reducere a consumului de gaz cu până la 35 la sută”, a mai afirmat specialistul.

Siguranţa în exploatare este un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la achiziţionarea unei centrale termice. Evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi la lipsa apei din instalaţie sunt printre elementele care asigură o siguranţă sporită. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

CITEŞTE ŞI: Gălăţenii din peste 170 de asociaţii, EXCLUŞI de la DEBRANŞARE/ De APATERM, SCAPĂ cine poate

Citit 5424 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.