TOPUL FIRMELOR PROFITABILE premiate la Gala IMM-urilor/ TANCRAD S.R.L., pe podium

TOPUL FIRMELOR PROFITABILE premiate la Gala IMM-urilor/ TANCRAD S.R.L., pe podium
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Damen are cel mai mare profit din Galaţi * ArcelorMittal este prezent în acest top doar printr-o subsidiară * Activitatea pe halda de zgură este mai profitabilă decât Arabesque


Într-o sală pe trei sferturi plină, Patronatul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii i-a premiat, săptămâna trecută, pe performerii economiei gălăţene. La fel cum remarca şi primarul Galaţiului Marius Stan, Gala IMM-urilor a arătat, din plin, momentul de cumpănă în care se află economia gălăţeană. "Mă uit în sală şi constat că suntem mai puţini decât în alţi ani", spunea edilul. Poate, cea mai dureroasă dispariţie din cadrul acestei gale a fost cea a Combinatului Siderurgic ArcellorMital, care a pierdut contactul cu firmele profitabile de la malul Dunării.

Din punctul de vedere al marilor afaceri, cei care au încheiat anul 2013 cu cel mai mare profit din Galaţi au fost olandezii de la Şantierul Naval Damen, care au înregistrat un profit de 77.020.3 93 de lei şi o cifră de afaceri de 627.748.364 de lei. De altfel este pentru prima dată când Damenul, de altfel o firmă de tradiţie în Galaţi şi în România se află pe această poziţie, firma reuşind să obţină un profit dublu faţă de anul 2012. „Această performanţă a Şantierului Naval Damen Galaţi spune foarte mult, mai ales în condiţiile în care ei au avut o politică managerială cu totul deosebită. În primul rând, au comenzi asigurate pe următorii doi ani, ceea ce este ideal, în al doilea rând este productivitatea muncii, care este foarte crescută. Ei au creat şi cele mai multe locuri de muncă anul trecut şi să nu uităm că, pe orizontală, cu toţi sateliţii care se mişcă în jurul şantierului naval, se mai adaugă încă vreo 1.500-2.000 de salariaţi. Deci, este clar un centru de dezvoltare economică, de polarizare a altor activităţi şi a altor firme şi este un punct nodal în ceea ce reprezintă dezvoltarea şi susţinerea activităţii în judeţul şi municipiul Galaţi”, a spus Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi.

Pe locul secund la întreprinderi mari s-a aflat Arabesque, multinaţionala plecată din Galaţi, care a înregistrat doar o jumătate din profitul şantierului naval, având însă o cifră de afaceri de aproape trei ori mai mare. Pe locul trei, la categoria întreprinderi mari s-a aflat Mairon Galaţi SA, care a înregistrat un profit de 29.707.863 lei, având o cifră de afaceri de 1.086.937.365 de lei. Mairon ocupă acelaşi loc ca şi anul trecut. Pe de altă parte, în anul 2012, această firmă se poate mândri că a fost pe locul I pe ţară, la distribuţia şi procesarea produselor metalurgice, la categoria firme mari.

Constructorii, performeri în 2013

La categoria întreprinderi mijlocii, primele trei locuri au fost ocupate de constructori. Arcada Company SA a fost câştigătorul absolut al acestei  categorii, ocupând prima poziţie a topului, cu un profit de 62.684.630 de lei şi o cifră de afaceri de 192.680.253 de lei. De altfel, o altă firmă din grup, Arcada SRL a ocupat şi poziţia a patra din acest top, cu un profit de 14.944.212 lei, cu o cifră de afaceri de 30.615.928 de lei. Dacă adunăm profiturile celor doă firme din grupul Arcada, ajungem la un profit comparabil cu cel al Damen, ceea ce reprezintă un lucru absolut surprinzător.

„Arcada Company este, de departe, o firmă care de ani de zile e în top, reprezintă un fanion pentru noi toţi. Ea se regăseşte pe loc fruntaş şi în clasamentul naţional pe codul CAEN. Arcada e o firmă serioasă, care are aproape un segment majoritar pe domeniul construcţiilor speciale, feroviare şi ceea ce e demn de remarcat la ei este că au şi un institut de proiectare în mână, şi atunci lucrurile se leagă mult mai bine şi pot participa la licitaţii cu oferte şi cu un CV pe care nu ştiu cine le poate concura”, a spus Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, în momentul în care a făcut prezentarea liderului.

Pe locul secund se află Phoenix Slag Services SRL, cei care se ocupă de exploatarea haldei de zgură. Această firmă a obţinut, în anul 2013, un profit de 40.846.774 de lei, având o cifră de afaceri de 116.129.155 de lei. Pe locul trei se află o firmă controversată, ai cărei acţionari au ceva explicaţii de dat către DNA, cel puţin potrivit procurorilor anticorupţie. Este vorba de Tancrad SRL, care, având un număr de 217 angajaţi şi o cifră de afaceri de 239.959.729 de lei, a înregistrat un profit brut de 14.944.212 lei.

În această categorie a intrat şi una dintre firmele aparţinând grupului ArcelorMittal. Este vorba de ArcelorMittal Tubular Products SRL, care a înregistrat un profit de 6.594.311 lei şi s-a situat pe locul al şaptelea în clasament. Este destul de puţin, având în vedere că, la începutul crizei, adică în anul 2008, combinatul siderurgic domina autoritar toate topurile economie gălăţene, înregistrând un profit de 17 ori mai mare decât urmăritorii săi.

Profituri mari, la cei mici

De-abia în topul întreprinderilor mici găsim o firmă din domeniul agriculturii. Este vorba de liderul acestui top, Transion Agro SRL, care a înregistrat un profit de 5.085.141 de lei, la o cifră de afaceri de 10.766.847 de lei. Acest profit a fost reuşit cu un număr de 20 de angajaţi. Pe locul secund se află subsidiara uneia dintre cele mai importante firme din domeniul naval la nivel mondial, respectiv Bureau Veritas. Bureau Veritas România Controle International SRL a obţinut în anul 2013 un profit de 4.792.888 de lei, având o cifră de afaceri de 15.712.444 de lei şi un număr de 48 de angajaţi. Pe locul al treilea s-a aflat Pentagon SRL, o companie  specializată în importul, distribuţia şi comercializarea de scule şi unelte de măsurare, scule electrice, abrazive. Această firmă a înregistrat un profit brut de 3.354.592 de lei, la o cifră de afaceri de 27.254.095 lei, aceste performanţe atingându-se cu un număr de 48 de angajaţi.

Bani mulţi, cu angajaţi puţini

Nu trebuie neapărat să ai sute de angajaţi pentru a obţine foarte mulţi bani. Acest lucru este demonstrat de cea din urmă categorie a premiilor acordate mediului de afaceri gălăţean. Astfel, la categoria microîntreprinderi, primul loc a fost ocupat de Amiro Group SRL, care se ocupă cu antreprenoriat, management şi implementare proiecte şi care, cu doar şapte angajaţi, a reuşit, în anul 2013, un profit brut în valoare de 2.009.228 lei, având o cifră de afaceri de 8.583.834 de lei. Pe locul secund s-a situat Stiborg Prim SRL, specializată în comerţul cu bunuri de larg consum. Această firmă a înregistrat un profit de 1.825.269 de lei, având o cifră de afaceri de 11.959.951 de lei. Ultimul loc al podiumului a fost ocupat de SC Nadicer SRL. Conform datelor oferite de Registrul Comerţului, firma are ca domeniu de activitate principal comerţul produselor chimice, cod CAEN 4675. Cu doar doi angajaţi, această firmă a reuşit să obţină un profit brut de 1.308.250 de lei, la o cifră de afaceri de 21.550.176 de lei.

Premii speciale

"Viaţa liberă" a primit unul dintre cele 12 premii speciale acordate de Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Este vorba de premiul „pentru reflectarea competentă în mass-media a mediului de afaceri”, acelaşi premiu ce a fost acordat şi portalului presagalati.ro. Celelalte premii speciale au fost oferite către Damen Galaţi, pentru crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local; Criomec şi Nasdis Consulting au fost premiaţi pentru pentru dinamica deosebită a dezvoltării; Adrian Gavrilă, de la Elco – a luat premiul tineri întreprinzători cu rezultate deosebite; Camelia Blidaru, de la Adina SRL şi Dana Tofan , de la Hotel Mercur SRL, au fost premiate la categoria femei manager cu rezultate deosebite; Asil SRL a primit o diplomă promovarea de noi tehnologii; Supercon şi Romprima au fost premiate pentru calitatea produselor şi serviciilor; Cozamin a luat premiul pentru volum ridicat la export; Vega '93 şi TB Import-Export au fost premiate pentru implicarea în realizarea unui număr mare de obiective de investiţii pe plan local; Simongrig şi Prestatorul SRL au primit diplome pentru rezultate bune în agricultură; Eva Lux SCM a luat premiul pentru rezultate deosebite în domeniul cooperaţiei; de asemenea CEC Bank – Sucursala Galaţi a primit o diplomă pentru susţinerea activităţii Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din  Galaţi.

Platitudini din mediul politic

Ca la fiecare gală de acest gen au participat şi reprezentanţii mediului politic, în frunte cu ministrul delegat pentru IMM, mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, primarul Marius Stan, prefectul Dorin Otrocol şi preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa. Practic, cu toţii i-au deplâns pe afacerişti şi au subliniat faptul că sunt conştienţi de greutăţile pe care le întâmpină. Dacă primarul Stan a spus că va încerca să acorde ceva facilităţi pentru cei care îşi vor deschide o afacere pe acest mal al Dunării, ministrul Jianu a fost cât se poate de sincer vizavi de incompentenţa oamenilor ce conduc destinele acestei ţări. "Eu sunt un reprezentant al dumneavoastră în Guvern. În acestă săptămână a trecut strategia IMM Orizont 2020. Pur şi simplu oamenii din alte ministere nu înţelegeau această strategie şi nevoia introducerii de instrumente noi pentru ajutorarea mediului de afaceri. Mi s-a spus că vom fi băgaţi în puşcărie dacă instrumente de genul Business Angels sau mediatorul de credite vor trece", a explicat ministrul. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a recunoscut, senin, că a face afaceri în judeţul pe care îl conduce reprezintă un sport extrem. "Pe vaporul economiei se văd puţini, cei care sunt acum în sală. Morţii sunt în cală", a spus acesta din urmă, când a luat cuvântul de la prezidiu.

Citit 12678 ori Ultima modificare Duminică, 12 Octombrie 2014 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.