CĂLDURA gălăţenilor, MAI SCUMPĂ ca în alte oraşe. AFLĂ cât ne va COSTA gigacaloria

CĂLDURA gălăţenilor, MAI SCUMPĂ ca în alte oraşe. AFLĂ cât ne va COSTA gigacaloria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Multe primării au anunţat deja cât vor plăti cetăţenii în această iarnă pentru o gigacalorie * Preţul căldurii poate scădea, dacă resursele sunt folosite cu cap de către edili


În principiu, ni se spune că furnizarea căldurii în sistemul centralizat este ieftină. Gălăţenii plătesc în acest moment 247,30 de lei pentru o gigacalorie, acest preţ reprezentând unul mediu în comparaţie cu alte oraşe din ţară, care au şi statutul de reşedinţe de judeţ. Pe de altă parte, există exemple de oraşe mici din România care au reuşit să scadă preţul căldurii pentru cetăţenii lor.

Exemplul Mangaliei

Un astfel de exemplu pozitiv ar veni de la Mangalia, acolo unde s-a investit masiv în modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Anul acesta, preţul pe care îl plăteşte populaţia pentru o gigacalorie a scăzut pentru a treia oară consecutiv, de data aceasta de la 240 de lei până la 200 de lei. „Acum se vede efectul investiţiilor din ultimii doi ani şi racordării centralelor termice la reţeaua de gaze naturale. Din 2012 până acum, aceasta este a treia reducere a preţului gigacaloriei, care a ajuns aproape jumătate faţă de valoarea de acum doi ani”, a declarat edilul Mangaliei, Nicolae Robu.

Acesta a susţinut, de altfel, că modernizarea sistemului centralizat de termoficare va continua, iar municipalitatea va căuta noi soluţii de reducere a costurilor încălzirii pentru populaţie. În Mangalia, sunt aproximativ 250 de blocuri racordate la sistemul centralizat, din care, în prezent, 45 de blocuri nu primesc agent termic din cauza restanţelor, cuantumul acestora ridicându-se la peste 300.000 lei, adică mai puţin decât o asociaţie cu datorii medii din Galaţi.

Sistemul centralizat de termoficare prin alimentarea cu gaze naturale în municipiul Mangalia a fost recepţionat în decembrie 2013. La acel moment, preţul de producere a gigacaloriei era de 540 de lei. Iarna trecută, autorităţile locale au făcut economii de aproximativ două milioane de euro prin trecerea pe gaz a centralelor termice, ceea ce înseamnă circa 10 la sută din bugetul anual al Mangaliei.

Reţeaua de gaze naturale în municipiul Mangalia a fost realizată de compania Megaconstruct SA. După Mangalia, compania şi-a îndreptat atenţia spre alte localităţi importante din sudul litoralului. Astfel, în luna mai a acestui an au început lucrările în localităţile Costineşti şi 23 August. Noua reţea va avea o lungime de 88 de kilometri şi va ajunge la toate cele 2.500 de imobile din zonă, dar şi la cei 400 de agenţi economici. Va acoperi nu numai Costineşti şi 23 August, ci şi satele arondate, Schitu, Dulceşti şi Moşneni. Investiţia se ridică la trei milioane de euro.

Giurgiu se bazează pe Guvern

Într-un alt oraş relativ mic, Giurgiu,  preţul gigacaloriei plătite de populaţie a scăzut cu 100 de lei. În acest oraş, ieftinirea nu este cauzată de investiţiile în reţeaua de termoficare, ci de banii primiţi de la Guvern. "Primul factor ce a dus la posibilitatea ieftinirii gigacaloriei a fost faptul că Guvernul a alocat 47 de miliarde de lei vechi, bani necesari funcţionării sistemului centralizat de încălzire din Giurgiu. Apoi, este vorba despre subvenţia de şapte lei, suportată de Giurgiu Servicii Locale şi cea de 32 de lei, suportată de municipalitate, astfel că preţul gigacaloriei în această iarnă va fi de 260 lei, faţă de 360, cât a fost iarna trecută", a precizat primarul Nicolae Barbu.

Există şi scumpiri

În ţară, există şi oraşe în care preţul gigacaloriei a crescut. De exemplu, la Iaşi, în ultimii trei ani, preţul gigacaloriei a crescut cu aproape 60 de procente. Şi la Braşov preţul gigacaloriei va creşte începând cu data de 1 ianuarie 2015. Până la sfârşitul anului, braşovenii vor plăti 189 de lei pe gigacalorie, beneficiind de o reducere de cinci procente la plata în termen de 15 zile a facturii, sau 200 de lei, dacă plătesc mai târziu. Începând de la 1 ianuarie 2015, preţul gigacaloriei va fi majorat la 210 lei.

În Braşov s-a făcut şi o simulare privind sumele pe care le vor plăti oamenii în lunile de iarnă. Potrivit simulărilor făcute de compania care se ocupă de furnizarea agentului termic, în actualul sezon ,braşovenii racordaţi la sistemul centralizat vor plăti o factură de 90-100 lei pe lună pentru garsoniere, 200 lei pe lună pentru apartamentele cu două camere şi 260 lei pe lună pentru apartamentele cu trei camere.

La Constanţa, pe de altă parte, preţul plătit pe gigacalorie de abonaţi va rămâne la aceeaşi valoare ca anul trecut, respectiv de 358,54 lei, inclusiv TVA.

Cum stau lucrurile la Galaţi

În prezent, preţul gicagalorie este la Galaţi de 247,30 lei, acelaşi ca anul trecut. Potrivit celor de la Apaterm, furnizarea căldurii a început încă de la data de 1 noiembrie, pentru absolut toate blocurile din Galaţi, indiferent de datoriile acumulate de-a lungul timpului. Pe de altă parte, potrivit aceloraşi surse, cei care nu primesc căldură trebuie să-şi verifice ţevile din subsoluri. Nu este însă exclus ca pe gălăţeni să-i aştepte o iarnă mai puţin costisitoare. Potrivit unor surse din Primăria Galaţi, la următoare şedinţă de Consiliu Local ar urma să se voteze scăderea preţului gigacaloriei pentru populaţie. Dacă va fi sau nu aşa, rămâne de văzut.

Citeşte şi: Gălăţenii vor fi OBLIGAŢI să-şi instaleze REPARTITOARE, sub pretextul "eficienţei energetice"

Citit 4586 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.