Gică Contra de Galaţi

Evaluaţi acest articol
(105 voturi)

"Galaţiul e urât!", "Galaţiul arată jalnic!", "Galaţi, oraş prăfuit în care nu s-a schimbat nimic de peste douăj’ de ani!", "Autorităţile nu fac nimic pentru Galaţi!". Vă sună cunoscut, nu-i aşa? De câte ori pe zi nu auziţi vorbe grele despre oraşul pe care, nu-i aşa, cu toţii îl "iubim" şi îl "preţuim", şi-atunci când îl hulim? Inclusiv atunci când spunem că-i murdar şi împuţit, după ce i-am scuipat direct în obraz cojile se seminţe, i-am aruncat pe caldarâm ori în spaţii verzi punga cu gunoi, chiştocul ţigării fumate, şerveţelul folosit sau ambalajul gol… Ori după ce l-am pus pe cuţul de apartament să-şi facă nevoile pe trotuar şi-am plecat mai departe. La câţi rahaţi de maidanezi sunt pe trotuare, unul în plus, şi încă de rasă, ce mai contează?

Privim Galaţiul şi nimic nu ne place! Nimic nu-i suficient de bun şi, chiar de-ar fi cât de cât pe măsura exigenţelor noastre, putea fi şi mai şi! Dar nu s-a vrut! Ori nu s-a putut! C-aşa-i la Galaţi! Şi cum se încearcă o schimbare, cum apare armata lu’ Gică Contra.

În Galaţi se amenajează 20 de locuri de joacă. Sigur, protestează Gică Contra, "locuri de joacă ne trebuie când oraşul n-are locuri de muncă!". Unde mai pui că nu e loc de joacă să nu se lase cu protestele locatarilor deranjaţi că ăia mici or să facă gălăgie! Şi ei n-or să se poată odihni! Ziua!

În Galaţi se construiesc locuinţe sociale. "Sigur, locuinţe ne trebuie?!", se îmbăţoşează alde Gică Contra. "N-avem străzi, n-avem trotuare, blocurile se golesc de gălăţenii plecaţi la muncă prin străinătăţi, iar autorităţile fac case!". Desigur, de altă părere ar fi cei 4.000 de solicitanţi de locuinţe sociale de la Primărie…

N-avem străzi, dar iată că Primăria încearcă să lărgească strada Traian la patru benzi! Dezastru! "Asta ne trebuie nouă? Faleza Dunării se duce la vale şi ei se apucă de Traian", comentează Gică Contra.

Auzi poveste! Vor chinezii să vină la Galaţi să facă ceva: locuinţe ieftine, proiecte de infrastructură… nu contează. Bine că vin şi măcar ca să ne dea bună ziua! "Chinezi ne trebuie nouă? De ce să vină ei la Galaţi? Ce, noi n-avem firme şi oameni pricepuţi?! Pentru cine vor ei să muncească? Ale cui sunt interesele?", perorează alţi Gică Contra. Mai rămâne să strige: "Noi nu ne vindem oraşul!".

Se fac planuri urbanistice zonale, în care nişte oameni luminaţi la minte, arhitecţi, urbanişti şi proiectanţi, propun demolarea garajelor pentru a pune în loc parcări, locuri de joacă, parcuri, zone verzi. Revoltă populară şi mai multe nu! "Auzi la ei, cum să demoleze garajele?", sar câte zece Gică Contra. "Nu mai bine construim nişte ansambluri de garaje unitare! Sau mai bine le "făţuim" un pic pe alea existente! Le vopsim la fel şi gata!", sar opozanţii.

Da’ de altfel, "în Galaţiul acesta nu se face nimic"… Şi dacă e să ne luăm după mintea lui Gică Contra, nici n-ar trebui să se facă! Că oricum e o idee proastă, are cineva vreun interes ascuns, şi în plus altceva e mai important de făcut, dar nu se face! Şi atunci, parafrazându-l pe Nenea Iancu, cel mai bine ar fi "ori să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, şi anume în punctele... esenţiale!".

Care părţi esenţiale? Desigur, locuri de muncă ne trebuie, şi locuri de joacă, şi case ieftine, şi străzi, şi Faleză, şi dezvoltare urbană. Toate sunt importante, şi de undeva trebuie să începem. Dacă ne lasă Gică Contra…

Citit 12852 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2015 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.