ZONĂ SIMBOL a Galaţiului, CAMPUSUL STUDENȚESC, un mini-oraş furnizor de forţă de muncă

ZONĂ SIMBOL a Galaţiului, CAMPUSUL STUDENȚESC, un mini-oraş furnizor de forţă de muncă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Bogdan Rodeanu are 35 de ani şi este şeful Direcţiei Cămine Cantine şi Proiecte Studenţeşti. Răspunde zilnic solicitărilor din campusul studenţesc “Al. I Cuza”, unde peste 3.000 de suflete venite din toate colţurile ţării, dar şi ale lumii trăiesc exact ca într-o comunitate. Campusul are nouă cămine, patru cantine, încălzire şi mentenanţă proprii, servicii sociale şi medicale, o televiziune şi o Capelă creştin ortodoxă. Practic, e un oraş cu nevoi proprii, în care s-a investit în ultimii ani şi care mai are pregătite noi proiecte. 

Schimbarea la faţă a Campusului

“Am avut, de-a lungul timpului, proiecte utile şi care şi-au făcut simţite efectele printre studenţi: cei din campus beneficiază de internet, termoficare proprie, săli de fitness, spălătorii dotate la standarde. Amintesc Centrul de mediere socială – proiect pilot unic în România - cu sediul în Căminul H, unde doi sociologi profesionişti stau zilnic de vorbă cu studenţii pentru o mai bună integrare, medierea conflictelor sau autocunoaştere. Serviciul medical de urgenţă, dotat cu maşină de ambulanţă proprie, administrat de UVSAR - de la deschiderea sa, numărul de intervenţii ale SAJ în campus a scăzut cu 90 la sută. Aici lucrează, în ture, voluntari instruiţi, studenţi la medicină, de la alte facultăţi sau chiar elevi la postliceale sanitare”, a explicat Bogdan Rodeanu. Intervenţiile se fac în tot campusul, pentru oricine are nevoie de un sfat medical: se rezolvă lipotimiile, problemele cu tensiunea, micile dureri sau situaţiile mai complicate, dar se intervine şi în cazul unor accidente. O altă realizare este punctul de poliţie din Campus.

Bogdan Rodeanu

„De la reînfiinţarea lui, în urma unor proteste ale studenţilor, rata incidentelor a scăzut foarte mult, iar parteneriatul concret pe care îl avem cu Poliţia ne asigură un climat calm. Oamenii legii patrulează, stau de vorbă cu studenţii, iar prezenţa lor în campus descurajează orice intenţii mai puţin ortodoxe”, a precizat Rodeanu. 

O piaţă a studenţilor şi reabilitarea căminului A

Pe viitor, se va continua modernizarea spaţiilor de cazare şi a facilităţilor de servire a mesei în campus. În căminul A, studenţii vor avea condiţii mult mai bune, prin faptul că se investeşte în crearea de grupuri sanitare separate pentru fiecare cameră. “Aducem îmbunătăţiri constante în funcţie de necesităţile fiecărui cămin în parte. Modernizăm sălile de lectură, ba chiar amenajăm altele noi. Dăm în folosinţă încă o spălătorie cu 10 maşini de spălat pentru studenţi. La capitolul investiţii serioase, se va finaliza reabilitarea Căminului A, care stagnează de câţiva ani”, a declarat Rodeanu.

Campusul va beneficia, în curând, şi de o Piaţă a Studenţilor, ce presupune modernizarea totală a zonei dintre căminele A şi B. “Vom avea bănci, un mic amfiteatru şi un spaţiu pentru proiecţie filme sau miniconcerte în aer liber. Aici se vor putea desfăşura în voie activităţi culturale pentru studenţi”, a explicat Rodeanu.

În opinia sa, Campusul este o zonă simbol a Galaţiului şi ar trebui ajutată să arate ca atare. “Campusul Al. I Cuza facilitează anual integrarea în societatea civilă gălăţeană a peste 50 de familii de intelectuali care se formează în zonă şi care rămân în Galaţi ca forţă de muncă tânără. Suntem atenţi la îmbunătăţirea constantă a condiţiilor de locuit. Pe de altă parte, administraţia oraşului ar trebui să dea importanţă atât zonei în care evoluează tinerii, dar şi felului în care se prezintă Galaţiul, ca poartă a Europei”, a explicat şeful Campusului.

Citit 5481 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.