UPDATE/ Zăpada a TROIENIT Galaţiul, iar autorităţile NU i-au făcut faţă (FOTO&VIDEO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

UPDATE/ Zăpada a TROIENIT Galaţiul, iar autorităţile NU i-au făcut faţă (FOTO&VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De luni (29 decembrie) dimineaţă şi până mult după orele amiezii, autorităţile gălăţene nu au mai putut face faţă ninsorii şi cu atât mai puţin viscolului. Chiar şi acolo unde troienele au fost cât de cât îndepărtate, gheaţa formată dedesupt, în lipsa materialului antiderapant, a creat mari probleme şoferilor, indiferent de autovehicul sau numărul de punţi de tracţiune.


În zonele unde se acţionase cu simţ de răspundere mai din timp, drumurile erau circulabile chiar şi fără tracţiune integrală sau mare măiestrie în ale şofatului. Din păcate, astfel de locuri sunt puţine, iar cele cu probleme au creat dopuri parţiale sau totale de trafic.

Greu cu greu, mai lesne cu maşina mică

Autobuzele care s-au încumetat să-şi facă tura completă, până în gară, nu mai puteau în jurul orei 1 dup-amiază să urce dealul înapoi. Poleiul de sub zăpadă le crea mari probleme în ciuda faptului că o lamă îndepărtase parţial troienele mai ceva mai dimineaţă. Autoturismele, deşi ţineau mai greu traiectoria, se descurcau mult mai uşor, făcând slalom printre autovehiculele grele rămase-n drum.

Pe Dogăriei era liber şi se circula uşor fiindcă interveniseră lamele şi vântul nu ajungea cu tărie. În zona Portului însă, sub rafalele bătând dinspre fluviu, se circula cu greu, vizibilitatea era sub 50 m, iar un autobuz Transurb rămăsese împotmolit la curba către strada Navelor.

Prin centrul oraşului se putea merge relativ bine, dar cu atenţie, în special la maşinile parcate la întâmplare sau blocate în nămeţii de pe marginea străzii Domnească. Un tractor pricăjit, cu lamă, se chinuia să deszăpesească la Spicu până i s-a înfundat filtrul de motorină.

Deszăpezire pe bucăţi

Prin faţa Catedralei se mergea greu, din cauza nămeţilor îndepărtaţi mai mult pe o bandă, maşinilor parcate înspre mijlocul străzii şi unor căderi de tensiune pe firele troleelor care îi obligau pe şoferii acestora să mute captatoarele pe firul opus cale de câteva zeci de metri.

În mod curios, porţiunea de la parcul CFR până în Traian, fiind bine curăţată a rămas aproape "la negru". Chiar şi pe o bucată de Coşbuc, de la depoul de tramvaie până aproape de patinoar, se circula relativ bine, zăpada părând a fi amestecată cu material antiderapant.

La periferie, după noroc

În Aviaţiei, pe Traian Vuia şi Aurel Vlaicu, deszăpezite de mântuială, s-au creat numeroase ambuteiaje din cauza şoferilor neîndemânatici sau împotmoliţi la manevre de parcare. Pe porţiunea din dreptul blocurilor ANL, în lipsa unei intervenţii temeinice a utilajelor, două autobuze, un autocamion şi câteva autoturisme au rămas blocate. Abia către înserat, un încărcător frontal cu lamă a reuşit să mai dea zăpada la o parte, cât să se strecoare traficul pe o bandă.

Pe 1 Decembrie 1918 şi pe Siderurgiştilor, dat fiind şi trafiocul mai intens, cu puţin noroc se putea intra şi pe prima vbandă, în special în zonele staţiilor de transport în comun şi în preajma intersecţiilor.

Intrări curăţate dar inutilizabile pentru ieşiri

Porţile oraşului au fost curăţate destul de bine încă de dimineaţă. Doar că circulaţia era rară prin bariera Traian din cauza drumurilor blocate la nord de oraş, mai departe de comuna-satelit Vânători. Către Tecuci nu s-a mai putut circula de la prânz, traficul fiind oprit de poliţia naţională.

Şi către Brăila a fost blocat accesul, inclusiv pe dig, din cauza troienelor formate de viscol. Spre Tecuci, trecerea era de asemenea interzisă de poliţişti fiindcă un val de zăpadă a troienit DN 25 la Piscu.

Nici măcar până la Şendreni nu s-a putut ajunge, până pe la 7 seara, din cauza unui autogreder răsturnat la Movileni pe care alte utilaje se chinuiau să-l repună pe şosea.

Pietonii, după puteri

Mersul pe jos prin oraş a depins de abilităţile fizice ale fiecăruia. Puţine trotuare deszăpezite cât de cât, în special în zonele cu activitate comercială. Mulţi preferau să meargă direct pe stradă, pe lângă maşini. Rarele  microbuze ieşite pe traseu erau asaltate, iar autobuzele nu făceau faţă gheţii de sub omăt. Taxiurile au fost în mare parte la datorie. Tramvaiele nu au circulat. Chiar şi pe Brăilei, în unele zone, traficul, pe jos sau cu maşina, a fost un calvar.

Mergând către centura de vest, ne-am intersectat cu un biciclist entuziast, călare pe un mountain bike şi dinspre viaduct, probabil ieşit din tura de zi.



Pe scurt, în ciuda asigurărilor date de autorităţi cu o zi mai devreme, luni s-a circulat aproape haotic. Cele 20-30 de utilaje observate în teren au asigurat doar un minim de condiţii de trafic, iar 25-30 cm de zăpadă, depuşi în timp scurt, au reuşit să paralizeze cea mai mare parte a activităţii oraşului.

 

 

Mai jos, puteţi urmări imagini filmate în periplul nostru prin oraş.

Video Mihai Angheluţă

Citit 2875 ori Ultima modificare Marți, 30 Decembrie 2014 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.