Breviar juridic/ Zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului

Breviar juridic/ Zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La 6 iulie 2014 a intrat în vigoare Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Potrivit acestui act normativ, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului, asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat, au dreptul la o zi liberă pe an pentru a verifica periodic starea de sănătate a copiilor cu vârste cuprinse între 0-18 ani.

Ziua liberă se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, fiind dovedită ulterior cu acte de la medicul de familie.

Cererea trebuie depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita.

CITEŞTE ŞI: Breviar juridic/ Numele copilului

Tot o zi lucrătoare liberă pe an se acordă şi în cazul familiilor sau persoanelor cu doi copii. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate.

Legea prevede că angajatorul nu are obligaţia de a plăti drepturile salariale aferente zilei libere acordate. Prevederile legii sus-menţionate sunt obligatorii atât pentru angajatorii publici, cât şi pentru cei privaţi.

Judecător Eugen Mortu

Tribunalul Galaţi

Citit 1469 ori Ultima modificare Luni, 28 Iulie 2014 17:48