BREVIAR JURIDIC: Preschimbarea termenului de judecată în procesul civil

BREVIAR JURIDIC: Preschimbarea termenului de judecată în procesul civil
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Codul de procedură civilă prevede că termenul de judecată stabilit de instanţă în cauzele civile nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice. Aceste motive vizează situaţiile ce ar putea cauza prejudicii părţilor dacă instanţa de judecată nu intervine într-un termen mai scurt.

În practica judiciară s-a reţinut, de exemplu, că reclamantul poate solicita preschimbarea termenului de judecată stabilit într-o cerere de evacuare din imobilul său a pârâtului care îl ocupă abuziv, motivat de faptul că nu are unde să locuiască până la terminarea procesului.

De asemenea, într-o contestaţie la executare, debitorul poate solicita preschimbarea termenului de judecată dacă data stabilită pentru vânzarea la licitaţie a bunului său a fost fixată anterior acestui termen.

În formularea unei cereri de preschimbare a termenului de judecată, partea interesată poate să invoce şi motive privind starea de sănătate, vârsta înaintată, etc. Pentru dovedirea acestor motive, persoana respectivă trebuie să prezinte instanţei dovezi din care să reiasă că ar fi prejudiciată sub aspect procesual prin păstrarea termenului de judecată acordat iniţial şi că, astfel, se impune stabilirea unui termen mai scurt.

De menţionat că termenul de judecată poate fi preschimbat nu numai la cererea oricăreia dintre părţile interesate, ci şi din oficiu, de către instanţă, atunci când aceasta constată, de exemplu, că termenul stabilit este mult prea îndepărtat sau când, din eroare, s-a fixat termen de judecată într-o zi nelucrătoare.

Soluţionarea cererii de preschimbare a termenului de judecată se face de către completul învestit cu judecarea cauzei, în camera de consiliu şi fără citarea părţilor.

În cazul în care cererea este admisă şi se stabileşte un alt termen de judecată mai scurt decât cel iniţial, instanţa va dispune citarea de îndată a părţilor pentru noul termen fixat.

Încheierea de respingere a cererii de preschimbare a termenului de judecată poate fi atacată la instanţa ierarhic superioară doar odată cu fondul cauzei.

Citit 7214 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2015 17:01