ALEGERI 2014/ BIOGRAFIA candidatului la preşedinţie Victor Ponta

ALEGERI 2014/ BIOGRAFIA candidatului la preşedinţie Victor Ponta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrucât mai sunt doar câteva zile până la marea bătălie finală, când veţi fi chemaţi din nou la urne pentru a vă alege preşedintele, „Viaţa liberă” vă prezintă competitorii pe care îi veţi regăsi pe buletinul de vot.

Pe data de 16 noiembrie, social-democratul Victor Viorel Ponta, candidatul Alianţei electorale PSD-UNPR-PC, prim-ministru al României şi preşedinte al PSD la nivel naţional, se va confrunta cu contracandidatul său, în cel mai important scrutin al ultimilor trei ani.

Prezidenţiabilul Alianţei PSD-UNPR-PC s-a născut pe data de 20 septembrie 1972, la Bucureşti, unde a locuit şi copilărit, alături de sora sa, într-un apartament situat în zona Gării de Nord.

Victor Viorel Ponta este căsătorit şi are doi copii, o fiică pe nume Irina, de şase ani, şi un băiat, Andrei, în vârstă de 13 ani, care provine din prima sa căsătorie. Soţia liderului social-democraţilor la nivel naţional este nimeni alta decât europarlamentarul Daciana Sârbu, fiica cunoscutului senator PSD Ilie Sârbu (fost ministru al Agriculturii). Victor Ponta şi Daciana Sârbu s-au căsătorit religios pe data de 21 iunie 2008, după ce, cu un an înainte, spuseseră „da” în faţa ofiţerului stării civile. În aceeaşi zi în care au avut cununia religioasă, soţii Ponta au botezat-o şi pe fiica lor, Irina Octavia. Daciana Sârbu nu este la primul mandat de deputat european. Aceasta a fost aleasă europarlamentar PSD în 2007, 2009 şi 2014.

Carieră - cel mai tânăr prim-ministru al României

La doar 42 de ani, Victor Viorel Ponta conduce, din fotoliul de prim-ministru, cel de-al treilea Guvern care îi poartă numele. Social-democratul este cel mai tânăr premier pe care l-a avut România post-decembristă. Înainte de a intra în politică, prezidenţiabilul Alianţei electorale PSD-UNPR-PC a activat ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti (1995-1998), iar în perioada 1998-2001 a fost procuror al Secţiei de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică, specializat în domeniul infracţiunilor economico-financiare, în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

Conform CV-ului postat de site-ul Camerei Deputaţilor, Victor Viorel Ponta a mai activat, timp de un an, în perioada 2000-2001, ca procuror şi coordonator în cadrul Biroului de Combatere a Spălării Banilor.

Experienţă politică şi guvernamentală

Candidatul PSD-UNPR-PC pentru prezidenţiale a fost liderul tinerilor social-democraţi, în perioada noiembrie 2002 - noiembrie 2006. Ulterior, Ponta a deţinut calitatea de vicepreşedinte ECOSY (European Community Organization of Socialist Youth), vicepreşedinte al Partidului Social Democrat (decembrie 2006 - februarie 2010), iar, de mai bine de doi ani, se află în fruntea partidului la nivel naţional.

Victor Ponta se prezintă în CV-ul său şi cu o complexă experienţă guvernamentală, dobândită din anul 2001 şi până în prezent. Acesta a fost, pe rând, membru al Consiliului de supraveghere şi îndrumare al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, membru al Comisiei Speciale privind faptele de natură penală comise de membrii Guvernului, secretar de stat, Şeful Corpului de Control al Guvernului, în timpul guvernului Adrian Năstase, ministru Delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, iar, în prezent, prim-ministru.

Pe lângă experienţa politică, parlamentară şi guvernamentală, Victor Viorel Ponta a reuşit, la doar cei 42 de ani ai săi, să bifeze şi activităţi în domeniul universitar.

În perioada 1996-1998, social-democratul a fost asistent universitar în cadrul Departamentului de Drept Penal (Universitatea Româno-Americană, Bucureşti) şi din octombrie 2002 până în martie 2007, a activat ca lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal, în cadrul aceleiaşi universităţi.

Ce a studiat prezidenţiabilul

În perioada iulie - august 2004, Victor Ponta a fost cursant al “Summer Programme in History, Politics and Society” Exeter College, Universitatea Oxford, Marea Britanie. În iulie 2002, a efectuat un stagiu de pregătire în domeniul luptei anti-fraudă OLAF (Oficiul European Anti-Fraudă), Bruxelles, Belgia, iar în decembrie 2001 a urmat cursuri la Şcoala de Drept Penal Internaţional, organizate de ELSA şi Universitatea Bucureşti (Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept).

În martie 2001, prim-ministrul a efectuat un stagiu de pregătire în domeniul infracţiunilor financiar - bancare şi informatice, Departamentul Trezoreriei al SUA (Washington D.C), în perioada decembrie 2000-februarie 2001 a activat în Procuratura Naţională Anti-Mafia - Roma (Italia), iar în februarie 1999 a participat la seminarul internaţional cu tema „Companiile Offshore”, Banca Naţională a Greciei (Atena).

În octombrie 1998, Victor Ponta urma Cursul de pregătire în domeniul combaterii infracţiunilor financiar-bancare FBI (Federal Bureau of Investigation), în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Bucureşti.

Toate acestea însă după ce, în anul 1995, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, specializat fiind în Drept penal.

Ce distincţii a primit Victor Ponta

Secţiunea „distincţii” este prezentă şi ea în CV-ul promovat de premierul Victor Ponta în mediul on-line. Conform documentului oficial postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Victor Viorel Ponta are, până la această vârstă, două titluri în palmares.

Prim-ministrul a primit, în anul 2004, distincţia „Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, iar în anul 2002 - Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Liderul social-democraţilor se laudă că ştie nu mai puţin de patru limbi străine: engleză, franceză, italiană şi spaniolă.

Scurt remember

În urma căderii Guvernului Ungureanu, rezultat al adoptării moţiunii de cenzură Uniunii Social Liberale, la 27 aprilie 2012, Victor Ponta a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu drept candidat la funcţia de prim-ministru al României. Pe data de 7 mai 2012, a primit votul de învestitură al Parlamentului, iar pe 17 decembrie 2012, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a desemnat premier, fiind învestit în funcţie la 21 decembrie 2012, în urma alegerilor legislative.

-------------------------------------------

Turul I l-a poziţionat pe primul loc

Preşedintelui Partidului Social Democrat nu i-a fost prea greu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, să îşi adjudece victoria, mai ales că prim-ministrul a fost susţinut de cele mai multe localităţi din Moldova, Muntenia şi Dobrogea, iar diferenţa între Victor Ponta şi cel mai important contracandidat al său, clasat pe locul doi, a fost de 10 procente.

Potrivit rezultatelor finale definitive, comunicate de Biroul Electoral Central, Victor Viorel Ponta a înregistrat nu mai puţin de 3.836.093 de voturi, adică un scor electoral de 40,44 la sută, atât din România, cât şi din statele în care se află conaţionali de-ai noştri. Ce-i drept, sufragiile din diaspora nu i-au fost prea favorabile social-democratului, întrucât emigranţii români au preferat să parieze pe alţi prezidenţiabili, însă voturile obţinute în ţara noastră i-au asigurat lui Victor Ponta primul loc pe podiumul electoral.

Conform datelor oficiale, prezidenţiabilul PSD-UNPR-PC a adunat din diaspora 25.466 de voturi, adică 15,9 la sută din sufragiile valabil exprimate.

Galaţiul a rămas "oraş roşu"

Nu mai puţin de 122.426 dintre voturile locuitorilor de la malul Dunării au fost îndreptate către Victor Ponta, prezidenţiabilul PSD-UNPR-PC reuşind astfel să scoată în judeţul Galaţi un scor de peste 48 la sută, înregistrând o victorie categorică şi în municipiile Galaţi (40,05 la sută) şi Tecuci (43,78 la sută), dar şi în oraşele Târgu Bujor şi Bereşti.

Citit 1977 ori Ultima modificare Luni, 10 Noiembrie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.