Proiect de salvare a Casei Guechoff din Galaţi: Ambasadorul Bulgariei, în două prefecturi

Proiect de salvare a Casei Guechoff din Galaţi: Ambasadorul Bulgariei, în două prefecturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor a fost marcată, marţi, 21 aprilie, la Galaţi, cu o încercare notabilă de a face mai „vizibil” şi de a salva astfel un monument de istorie şi arhitectură: clădirea de pe Domnească 58, acum aflată în litigiu între Primărie şi chiriaş, filiala sindicatului CNSLR Frăţia, fosta casă a unui investitor şi filantrop bulgar - E. I. Geshov.

Casa a fost vizitată de o delegaţie bulgară condusă de ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov. Prima fază a vizitei (iniţiate de Direcţia de Cultură, nu de Ambasadă) a fost o întâlnire oficială, la Prefectură, cu subprefectul Daniel Răzvan Olaru şi preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa. De la Primărie nu a fost prezent nimeni, deşi a fost făcută invitaţia.

Ambasadorul a vorbit despre relaţiile comerciale comune, despre cei peste un milion de turişti români care vizitează anual ţara vecină şi despre pregătirea construcţiei a două noi poduri peste Dunăre. Apoi, delegaţia a luat-o la pas pe străzi şi a vizitat Biserica "Sf. Pantelimon", mai cunoscută drept "Biserica bulgărească", unde oaspeţii au admirat vechi picturi şi catapeteasma din lemn de vişin, au văzut şcoala bulgărească, din deceniul şapte al secolului al XVIII-lea.

A urmat vizitarea casei de pe Domnească 58, unde a funcţionat cu chirie o prefectură de oraş mai mic, imobil cumpărat la începutul secolului trecut de E. I. Guechoff (sau Geshov), fiul unui prim-ministru condamnat la moarte de otomani, Ivan Evstratiev Geshov.

Tot marţi, la Casa Cuza, doi cercetători bulgari au conferenţiat, alături de specialişti gălăţeni, pe tema istoriei clădirii aflate în pericol, iar Direcţia de Cultură a lansat un proiect inedit.


 

Citit 1257 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 20:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.