Loc de joacă închis de magistrați, asaltat de copii și de părinți (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Loc de joacă închis de magistrați, asaltat de copii și de părinți (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Neîncăpător pentru copii și părinți, așa ni s-a părut, în după-amiaza de luni, 8 aprilie 2024, locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest pe care, cu două luni în urmă, magistrații l-au desființat, anulându-i autorizația de construire. În spațiul destul de mic și cam înghesuit între blocuri, larma vocilor de copii era la ea acasă, dar și distracția și bucuria celor mici.

În urmă cu două luni, pe 8 februarie 2024, o știre dădea în clocot în ziarul "Viața liberă", dar și în presa națională: locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, urma să fie închis, pentru că Tribunalul Galaţi a dispus anularea autorizaţiei de construire. Magistrații luaseră această decizie după ce mai mulți locatari ai zonei, deranjați de gălăgia de la locul de joacă, au acționat Primăria în judecată și au câștigat.

Demersul cetățenilor a fost condamnat de alți gălățeni, cei mai mulți vecini de cartier cu reclamanții, iar echipamentele locului de joacă au atras atenția celor care își doresc un astfel de părculeț în zona în care locuiesc. La ședința Consiliului Local de la finele lunii februarie, a fost adus la cunoștința autorităților solicitarea unor cetățeni de relocare a echipamentelor de joacă, din părculețul desființat, în zona Port. Răspunsul a venit din partea lui Vergiliu Vals, director executiv în cadrul Primăriei Galați, care a dat de înțeles că instanța a fost indusă în eroare, prezentându-i-se o listă de 150 de solicitanți care voiau - de fapt - îngrădirea locului de joacă, nu închiderea lui. "Instanța ne-a anulat autorizația de construire și ne-a solicitat închiderea locului de joacă. Au existat, însă, foarte multe solicitări din partea marii majorități a locuitorilor din zona Siderurgiștilor Vest de a păstra acel loc de joacă. Marea majoritate a locuitorilor din zonă doresc păstrarea acelui loc de joacă și în consecință vom relua procedura de autorizare astfel încât să reușim să păstrăm acel loc de joacă", a spus directorul Vergiliu Vals.

Acesta a promis că în zona Port va fi realizată, anul acesta, o zonă de recreere cu echipamente de joacă, de fitness și bănci.

De la declarațiile directorului Vergiliu Vals a trecut ceva vreme, așa că am fost curioși ce demersuri a făcut Primăria pentru reautorizarea locului de joacă. La solicitarea noastră, administrația locală ne-a informat că locul de joacă a fost delimitat cu bandă avertizoare și au fost afișate anunțuri privind închiderea lui, inclusiv la blocuri învecinate. "Urmează să demontăm echipamentele după care vom stabili pașii legali de urmat în vederea reautorizării", ne-a comunicat Primăria.

Realitatea de la fața locului

Luni după-amiază am mers să vedem cum arată locul de joacă... și n-am găsit nici urmă de benzi avertizoare sau afișe. Cel mai probabil au fost îndepărtate de cei ce se bucură de părculeț. Locul de joacă era plin de copii veseli, supravegheați de părinți și bunici.

Ca să fim siguri că nu am greșit adresa, am întrebat una dintre mămici dacă acesta este locul de joacă desființat de instanță și ne-a confirmat că da: "Doi dintre cei care l-au reclamat sunt acum cu copiii în parc", a ținut să ne spună gălățeanca.

Imaginile pe care le-am realizat vorbesc de la sine. Copiii se bucură de spațiul de joacă, iar părinții și bunicii lor, de socializare.

E limpede că părculețul este pe cât de dorit, pe atât de necesar, chiar dacă e strâmt și plasat neinspirat între blocuri. În plus, nici lucrările din jur nu au fost finalizate.

Rămâne de văzut ce rezervă viitorul. Conform Primăriei, locul de joacă respectiv a fost amenajat pe o suprafață de 600 de metri pătrați, cu 12 leagăne, două balansoare, două tobogane și un spațiu cu echipamente pentru sport, fiind dat în folosință în 2018.

Citit 4495 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2024 17:41

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro