S-a încălzit, atenţie la paraziţii interni şi externi! Şcoala iubitorilor de animale.

S-a încălzit, atenţie la paraziţii interni şi externi! Şcoala iubitorilor de animale.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Foarte important pe tot parcursul anului, dar mai ales primăvara, atunci când expunerea animalelor la iarba în creştere presupune şi un risc mai mare de infestare, este să deparazităm corect şi la timp animalul de companie.

În ceea ce priveşte deparazitarea internă, aceasta se face numai la recomandarea medicului veterinar, în funcţie de vârsta şi talia animalului, precum şi de necesitatea de a combate paraziţi deja existenţi sau de a preveni instalarea acestora în organismul prietenului dvs. cu blană. Dacă animalul de companie este apatic, are gingiile decolorate, palide, vomită frecvent sau are scaune moi, diaree ori pur şi simplu constataţi existenţa unor paraziţi, deparazitarea este urgentă, controlul medical trebuie făcut rapid. Medicul va fi cel care va sugera cea mai bună variantă de tratament pentru tipurile de paraziţi detectate, precum şi acţiunile preventive pentru viitor.

Cum identifici paraziții externi la câini?

Câinele cu paraziți externi va începe să se scarpine intens în zona gâtului, a capului și a urechilor.

În cazul puricilor, câinele poate dezvolta o dermatită asemănătoare unei eczeme, cauzată de alergia la mușcătura și saliva acestora. La infestarea cu căpușe, primele simptome sunt pierderea apetitului și apatia. La pui, semne importante sunt diareea, pierderea în greutate și/sau gingiile decolorate.

Pentru a descoperi puricii din blana câinelui, acesta trebuie pieptănat în răspăr și așezat pe un cearşaf alb. La o verificare atentă a blănii câinelui, puricii pot fi văzuţi sărind prin blană.

Pentru detectarea căpușelor, căutaţi mai ales în zona capului, gâtului și urechilor, direct pe piele, acolo unde vasele de sânge sunt mai proeminente. Folosiţi o sursă de lumină puternică și cercetaţi orice umflătură de pe piele.

Cum se realizează deparazitarea externă?

La fel ca în cazul paraziților interni, trebuie contactat medicul veterinar, fiindcă, de exemplu, nu putem folosi pentru pui aceleași soluții ca pentru exemplarele adulte. Printre cele mai eficiente tratamente pentru purici și căpușe se numără:

* Pipete spot-on antipurici sau soluții antiparazitare cu aplicare cutanată.

* Comprimate masticabile administrate direct în cavitatea bucală, singure sau însoțite de hrană. Este un tratament de durată, ideal când puricii/căpușele sunt fixate pe gazdă.

* Spray și șampoane cu acțiune antiparazitară ce acționează imediat după aplicare. Totuși, durata de eficiență este relativ limitată. Această soluție este recomandată doar în tandem cu alte metode de deparazitare.

* Pudre antiparazitare ce pot fi administrate și câinilor foarte mici.

Citit 1259 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2024 18:07

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro