Octombrie a lăsat pe drumuri 300 de gălăţeni

Octombrie a lăsat pe drumuri 300 de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oameni care cu greu îşi vor mai găsi  un serviciu plătit decent, cu carte de muncă * Unii vor munci poate „la negru” * Alţii vor trăi din indemnizaţia de şomaj * Ulterior, venitul minim garantat e unica siguranţă *

În ciuda previziunilor sumbre, în luna octombrie cifrele legate de şomaj nu au avut o creştere explozivă, iar numărul gălăţenilor concediaţi colectiv sau individual nu s-a majorat cu până la o mie de persoane, aşa cum se întâmpla, spre exemplu, în primele luni ale anului.

De fapt, potrivit datelor oferite de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Nicoleta Harţegan, în octombrie numărul de şomeri gălăţeni a crescut cu 303 persoane, de la 22.484 la 22.787.

Dintre aceştia, 13.331 sunt bărbaţi şi 9.456 sunt femei. Dacă diferenţa de la o lună la alta nu e de natură să impresioneze cititorul, o va face cu siguranţă diferenţa dintre numărul total de şomeri gălăţeni din octombrie 2009 şi cel din aceeaşi perioadă a anului trecut: 10.077 de oameni.

Cu toţii şi-au pierdut locul de muncă ultimele 12 luni. Mai merită remarcat că în acea perioadă (octombrie 2008), la Galaţi şomajul feminin era aproape la jumătatea celui masculin, dat fiind faptul că aveam 6238 de bărbaţi şomeri şi 3839 de femei.

Acum lucrurile s-au schimbat şi mult mai multe femei au ajuns să fie concediate. Dintre şomerii aflaţi în prezent în bazele de date ale AJOFM, 13.232 se află în plată, deci au fost disponibilizaţi în ultimele 12-15 luni.

Ceilalţi 9.555 sunt şomeri de mai lungă durată, care nu mai au dreptul, potrivit legii, la indemnizaţia de şomaj şi, în afara unui serviciu „la negru”, nu au altă posibilitate decât să aplice pentru a obţine venitul minim garantat, reglementat potrivit Legii 416/2001 şi modificările care i s-au adus ulterior.

Dă îngheţul pe piaţa muncii

A mai trecut o săptămână şi s-au mai adăugat 42 de angajaţi gălăţeni pe lista celor care ar putea fi victimele disponibilizărilor colective, până la finele anului. Astfel, doar în această lună riscă să îşi piardă locul de muncă nu mai puţin de 1.021 de persoane.

Apoi, în decembrie, alţi 75 de gălăţeni (faţă de doar 29 anunţaţi până la finele ultimei săptămâni din octombrie) ar putea ajunge în şomaj, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Au anunţat disponibilizări către agenţie 31 de agenţi economici gălăţeni sau cu punct de lucru în Galaţi.

Citit 1062 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.