Ce trebuie să ştiţi despre TRICHINELOZĂ

Ce trebuie să ştiţi despre TRICHINELOZĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Carnea de porc trebuie să fie testată înainte de a fi mâncată


Carnea de porc ne poate îmbolnăvi nu doar pe termen lung, prin conţinutul ridicat de grăsimi nesănătoase, ci şi de la o zi la alta, dacă riscăm să o mâncăm fără a o testa, în prealabil, la un laborator de medicină veterinară. Cum în această perioadă a anului sunt sacrificaţi cei mai mulţi porci, şi riscurile îmbolnăvirii de trichineloză cresc exponenţial.

Dureri, febră şi alergie

Trichineloza este o boală infecţioasă cauzată de infestarea omului, pe cale digestivă, cu un mic vierme cilindric, ale cărui larve sunt introduse odată cu carnea infestată în intestinul omului. Viermele migrează apoi din intestin printre fibrele musculare, unde provoacă dureri difuze, stare de febră şi unele reacţii alergice. Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor care pătrund în corpul uman şi de starea de imunitate a omului.

"Boala debutează cu tulburări gastrointestinale, greaţă, dureri de burtă, vomă şi diaree abundentă. Durata stărilor de febră este de două-trei săptămâni. După două săptămâni apar reacţiile alergice, durerile musculare şi febra (38-40 de grade Celsius). Ajuns în această stare, bolnavul nu se mai poate mişca, delirează. Apar şi umflături de culoare albă pe faţă. Acestea sunt moi şi nedureroase. Prezenţa acestor edeme pe faţă determină denumirea de boala "capetelor umflate", dată trichinelozei. În situaţiile în care larvele ajung la plămâni, inimă sau plămâni, boala devine mult mai gravă", se arată într-un material al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Porcul, "vinovatul" nr. 1

Carnea de porc este principala sursă de infecţie pentru om, mai ales dacă nu este îndeajuns de fiartă sau prăjită. Pentru a evita îmbolnăvirea şi toate urmările ei, medicii veterinari vă sfătuiesc să duceţi carnea la laborator pentru analize. Implicarea medicului veterinar ar fi utilă chiar înainte de sacrificarea animalului. Medicul va verifica starea de sănătate a animalului, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria sănătate.

Înainte de a cumpăra carnea, trebuie să verificaţi existenţa ştampilelor de control sanitar-veterinar. De asemenea, nu mâncaţi carne crudă sau insuficient gătită.

Evitaţi carnea netestată!

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor vă recomandă să nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.

Cum este testată carnea

Examenul trichinoscopic al cărnii se poate face la orice dispensar veterinar sau la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare. Pentru aceasta se vor recolta câte 20-30 de grame carne din zona lombară, porţiuni de diafragmă, muşchi ce se desprind de pe şira spinării, muşchi intercostali şi muşchi de la baza limbii. Larvele de Trichinella pot fi prelevate şi din preparate proaspete din carne, cârnaţi, şuncă, pastramă.

"Pentru crescătorii de porci, este bine de ştiut că porcii se infestează de cele mai multe ori mâncând cadavre de şobolani infestaţi, ceea ce impune creşterea animalelor în condiţii igienice. Şobolanii trebuie îndepărtaţi prin orice mijloace din apropierea crescătoriilor de porci, precum şi din jurul gospodăriilor particulare. Acesta lucru se face prin deratizări repetate şi prin strângerea şi incinerarea tuturor cadavrelor", mai precizează experţii DPS Galaţi.

Citeşte şi: Atenţie la CARNEA DE PORC! Şase cazuri de TRICHINELOZĂ în judeţul Galaţi

Citit 1919 ori Ultima modificare Luni, 22 Decembrie 2014 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.