ATENȚIONARE MEDICALĂ/ Spray pentru tratarea răcelilor, interzis în România

ATENȚIONARE MEDICALĂ/ Spray pentru tratarea răcelilor, interzis în România
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Un spray folosit pentru tratarea infecţiilor de căi respiratorii, va fi retras de autorităţile din România. Este vorba despre Bioparox. Aşa a decis, recent, Agenţia Europeană a Medicamentului, care a precizat că, după o reevaluare, s-a demonstrat că spray-ul are mai multe efecte negative şi poate duce în unele cazuri inclusiv la reacţii alergice grave şi bronhospasme. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, spray-ul pe bază de fusafungină este, de fapt, un antibacterian şi un antiinflamator, care se administrează pe cale nazală şi buco-faringiană.

Concret, medicamentul este utilizat pentru tratamentul infecţiilor de căi respiratorii superioare, precum rinofaringita. Reacţiile alergice grave au apărut la scurt timp după administrarea medicamentului şi au implicat bronhospasm, adică o serie de contracţii excesive şi prelungite ale musculaturii respiratorii care determină dificultăţi de respiraţie. Acestea nu pun însă viaţa în pericol, arată experţii.

Un alt motiv pentru care medicamentul urmează să fie retras e legat de lipsa lui de eficienţă, mai arată Agenţia Europeană a Medicamentului, potrivit Adevărul. Conform specialiştilor, aceasta nu este prima dată când Bioparox este în centrul atenţiei. Produsul a fost interzis copiilor sub 12 ani, dar şi pacienţilor alergici anul trecut, în vară. În ceea ce priveşte raportările primite de medici, pacienţii sub 12 ani au ajuns să facă tulburări respiratorii, dispnee, edem laringian, laringospasm şi reacţii anafilactice, inclusiv şoc.

Citit 96125 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 12:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.