A revenit Crihană la Galeriile „Mantu”! Până când poţi vizita noua expoziţie a celebrului caricaturist gălăţean

A revenit Crihană la Galeriile „Mantu”! Până când poţi vizita noua expoziţie a celebrului caricaturist gălăţean
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Expoziţia "Galaţi - aventura unui secol", semnată de inconfundabilul plastician Florian Doru Crihană, va rămâne deschisă timp de o lună la Galeriile de artă „Nicolae Mantu” din centru!

Expoziţiile Crihană au devenit deja tradiţionale pentru vara Galeriilor… Artistul, cunoscut pentru seriile lungi pe subiecte tematice, va „funcţiona” în acest timpi între 10,00 şi 13,00, când aveţi şansa şi să-l vedeţi la lucru. Imagini cu tâlc ale Galaţiului, adevărate pamflete muşcătoare uneori, sunt precum şi cea de pe afişul expoziţiei: profilul Falezei noastre mişcătoare, aşezat pe puntea unui şlep pământiu…

După obiceiul meseriaşului modest care tace şi face, nici acum Florian nu a organizat obişnuitul vernisaj cu public, dar public era deja miercuri, 8 iulie, la deschiderea expoziţiei, în faţa simezelor. Cu peste 100 (una sută!) premii internaţionale, artistul nu mai are nevoie de… vorbe, nici măcar de vorbe bune!

Fostul inginer navalist reasamblat în 1990 într-un artist care se defineşte singur, exact, drept „satiric, creator de imagini suprarealiste şi poetice”, de fapt şi un excelent colorist şi cu metaforă în temele ilustrate cu curaj, a avut expoziţii la Varşovia, în hazosul Gabrovo, dar şi la Veneţia, şi pregăteşte altele, la Potsdam şi Berna.

Lucrări ale sale au fost expuse lângă pânze de Dali, Picasso Gustave şi alţi artişti uriaşi, în muzee precum Muzeul de artă modernă din Goslar ori în Muzeul Castel Bad Pyrmont, Germania.

Crihană are premii în ţară şi „afară” - în 34 de oraşe, dintre care în unele a fost premiat chiar de mai multe ori! Este expus în galerii din Bruges, Veneţia. A fost chemat în jurii internaţionale la Trento, la Varşovia, Kragujevak, în ţară, Legnica, Istanbul, Teheran, Haifa, la Bucureşti sau chiar la Gura… Humorului. La Galerii, a scos la public şi cărţi poştale după tablourile sale cu tâlc, care îţi încarcă ziua, chiar dacă uneori îţi evocă, cu tristeţe, decăderea timpului prezent…

Expoziţia poate fi vizitată gratuit, de luni până vineri, între orele 10,00 şi 18,00, şi sâmbăta, între 10,00 şi 14,00!

Citit 980 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.