Viktor Orban, victorie zdrobitoare la alegerile din Ungaria

Viktor Orban, victorie zdrobitoare la alegerile din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Alianţa de guvernământ Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) a câştigat alegerile parlamentare din Ungaria, în condiţiile în care a obţinut 49,51 la sută dintre voturi, după numărarea efectuată în majoritatea circumscripţiilor electorale, a anunţat, luni, Biroul Electoral Naţional, relatează agenţia MTI. Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, şi-a asigurat astfel un al treilea mandat la conducerea guvernului de la Budapesta.

"Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie", şi-a anunţat Orban susţinătorii, adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. "Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria", a declarat politicianul naţionalist de dreapta.

Partidul naţionalist radical Jobbik a primit 19,99 la sută dintre voturi, urmat de alianţa Partidul Socialist - Parbeszed Magyarorszagert (Dialog pentru Ungaria), cu 11,85 la sută. Ca urmare a rezultatelor sub aşteptări, liderii ambelor formaţiuni - Gabor Vona, respectiv, Gyula Molnar - şi-au anunţat demisiile. În ceea ce priveşte celelalte partide, formaţiunea LMP ("Politica Poate Fi şi Altfel") a înregistrat 6,47 la sută dintre voturi, iar Coaliţia Democratică (DK) a strâns 5,32 la sută dintre sufragii. Restul partidelor au şanse infime să întrunească pragul minim pentru intrarea în Parlament.

Votul reprezintă, astfel, o victorie răsunătoare pentru partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, care ar putea obţine 134 de locuri în viitorul legislativ, adică o majoritate de două treimi.

Rezultatul vine în condiţiile unei prezenţe la vot de peste 68 la sută, adică aproximativ 6 milioane de cetăţeni, potrivit raportărilor făcute de Biroul Electoral Naţional de la Burdaesta.

Liderul parlamentarilor formaţiunii de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, a declarat că viitorul legislativ al Ungariei va avea "o legitimitate puternică", nemaiîntâlnită după anul 1990.

Liderul Fidesz, Viktor Orban, s-a bazat în alegeri pe cea mai dură retorică antiimigraţie din Europa. În ultimii doi ani, Orban a adoptat o atitudine vehementă antiimigraţie şi a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse şi de o înţelegere cu miliardarul americano-rus George Soros privind distribuirea imigranţilor în statele europene.

Întrebat despre relaţia dintre Ungaria şi Uniunea Europeană, actualul premier a răspuns: "Guvernul reprezintă interesele Ungariei, pentru că ne iubim ţara şi luptăm pentru viitorul ei. Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles. UE se află la Berlin, Budapesta, Praga şi Bucureşti".

Primul mandat de premier a venit pentru Viktor Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câştigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susţinând că i-au fost "furate" voturile. A revenit la putere în urma alegerilor din 2010, în care Fidesz a obţinut peste două treimi din mandate.

Citit 1501 ori Ultima modificare Luni, 09 Aprilie 2018 20:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.