Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Un avion militar de transport cu ajutoare pentru Statele Unite a decolat miercuri dimineaţa de pe un aeroport de lângă Moscova, informează Reuters. Rusia a trimis în SUA echipamente şi măşti pentru protecţia împotriva coronavirusului, a relatat televiziunea de stat rusă, iar postul Rossia 24 a prezentat imagini de la decolarea aeronavei militare.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a oferit ajutorul luni, într-o convorbire telefonică cu omologul său american, Donald Trump, în care s-a discutat despre modalităţile cele mai bune de a reacţiona la epidemia de COVID-19. Cursa aeriană organizată de Ministerul Apărării de la Moscova nu va fi probabil apreciată de criticii lui Trump, consideră Reuters.
Liderul de la Casa Albă a fost avertizat să nu devină prea apropiat de Kremlin, deoarece Putin foloseşte ajutoarele ca instrument geopolitic şi de propagandă, pentru a-şi promova influenţa. Relaţiile dintre Moscova şi Washington au fost tensionate în ultimii ani de mai multe controverse, comentează agenţia, reamintind probleme cum ar fi cele din Siria şi Ucraina sau presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA.
Preşedinţia rusă a respins suspiciunile. "Trump a acceptat cu recunoştinţă ajutorul umanitar”, a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Interfax. Chiar preşedintele american a vorbit entuziast despre ajutorul din Rusia, după dialogul cu Putin, menţionează Reuters.
Peskov a afirmat că Rusia speră ca Statele Unite să poată ajuta la rândul lor Rusia, la momentul potrivit: “Este important să observăm că, oferind ajutor colegilor din SUA, preşedintele (Putin) presupune că, după ce producătorii americani de echipamente şi materiale medicale îşi vor accelera ritmul, aceştia vor putea să răspundă la fel. Purtătorul de cuvânt s-a plâns de dificultăţile întâmpinate din partea unor oficiali americani la expedierea transportului şi a mai fost citat cu afirmaţia că Rusia şi China cooperează în mod similar, deoarece “atunci când situaţia îi afectează pe toţi, fără excepţie (...) nu există alternativă la colaborarea în spiritul parteneriatului şi ajutorului reciproc”.
Tot prin intermediul forţelor armate, Rusia a trimis transporturi cu ajutoare şi în Italia. Gestul a evidenţiat, potrivit Reuters, eşecul Uniunii Europene, care nu a ajutat prompt, într-un moment de criză, ţara membră afectată cel mai grav de coronavirus. Putin a avut astfel ocazia să dea o lovitură de imagine atât pe plan intern, cât şi la scară internaţională, comentează Reuters.
Conform ultimelor date disponibile, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus în Statele Unite se apropie de 190.000, iar peste 4.000 de bolnavi au decedat. În Rusia, bilanţul oficial consemnat de Reuters miercuri era de 2.337 de cazuri confirmate şi 17 decese.

Citit 824 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2020 20:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.