Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat că nu vrea să vadă o graniţă păzită între Irlanda şi Marea Britanie, adăugând că a discutat anterior problema cu prim-miniştrii britanic şi irlandez, dar şi cu alţi lideri europeni, transmite Reuters.
Joe Biden a subliniat importanţa protejării acordului de pace privind Irlanda de Nord în procesul Brexit, în cadrul unei discuţii telefonice cu premierul britanic Boris Johnson, la începutul lunii, după ce candidatul Partidului Democrat a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Biden le-a spus jurnaliştilor din Wilmington, Delaware, că frontiera trebuie să fie deschisă. "Nu vrem o graniţă păzită" a răspuns el, întrebat de un reporter despre ce le-ar spune negociatorilor Brexit.
Executivul britanic al premierului Boris Johnson negociază un acord comercial cu Uniunea Europeană, susţinând în acelaşi timp că este dispus să părăsească Uniunea şi în absenţa convenirii unei înţelegeri, ceea ce ar putea complica situaţia sensibilă de la graniţa provinciei britanice a Irlandei de Nord cu Irlanda, singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE.
Joe Biden, care a vorbit despre importanţa moştenirii sale irlandeze, a avertizat în urmă cu câteva luni, în calitate de candidat la preşedinţie, că Marea Britanie trebuie să onoreze Acordul din Vinerea Mare (1998) în procesul retragerii sale din blocul european, altfel neputând exista un acord comercial separat cu SUA.

Citit 284 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2020 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.