Turcia, supusă unui „tir” de critici din partea aliaţilor din NATO

Turcia, supusă unui „tir” de critici din partea aliaţilor din NATO

Ankara, în faţa introducerii de sancţiuni internaţionale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Turcia a fost supusă focului criticilor în timpul reuniunii virtuale a miniştrilor de externe din statele NATO şi, abandonată de SUA, trebuie să se pregătească să suporte un val de sancţiuni americane şi europene, au declarat miercuri pentru AFP mai mulţi participanţi.

Surpriza a venit din partea secretarului de stat american Mike Pompeo, care a denunţat "încălcările" regulilor Alianţei şi "politica faptului împlinit" practicată de Ankara în mai multe crize regionale.

La ultima sa reuniune NATO, Pompeo a cerut Turciei "să revină la un comportament de aliat", a relatat un participant. "Intervenţia sa a fost foarte scurtă, dar foarte clară", a precizat un altul.

Secretarul de stat american a denunţat "cadoul" făcut de Ankara Rusiei prin cumpărarea sistemului de apărare antirachetă mobil S400, care "nu este interoperabil cu sistemele NATO". El a deplâns, de asemenea, "luarea drept ostatice" a planurilor de apărare şi a parteneriatelor dorite de NATO, o atitudine care "slăbeşte coeziunea Alianţei".

Ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, în mod vizibil "nu se afla în largul lui" în timpul conferinţei, a mărturisit unul dintre participanţi.

Severitatea intervenţiei lui Mike Pompeo din cadrul videoconferinţei i-a "dezinhibat" şi pe ceilalţi participanţi şi pentru prima dată Ankarei i s-au adus acuzaţii în toată regula, notează France Presse. "Turcia este în sfârşit percepută ca o problemă pentru Alianţă, ceea ce până în prezent se nega, şi va trebui să fie rezolvată", a comentat un responsabil al Alianţei.

Şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn, şi-a exprimat "regretul că un stat aliat, ca Turcia, a fost direct implicată în conflictul din Nagorno-Karabah, facilitând implicarea mercenarilor din Siria".

S-a discutat şi despre incidentul în care o fregată a marinei germane, angajată în misiunea europeană Irini, a oprit pe 20 noiembrie o navă turcă suspectată că încălca embargoul asupra armelor în Libia decretat de ONU.

Mai multe delegaţii au apreciat că a venit momentul ca acţiunile Turciei să fie sancţionate.

SUA au aprobat măsuri economice împotriva Ankarei, după achiziţionarea sistemului de apărare rus. Blocate de Donald Trump, ele ar urma să intre în vigoare automat odată cu venirea administraţiei preşedintelui Joe Biden. Canada a suspendat exporturile de componente electronice utilizate de drona de luptă turcă TB2, utilizată pentru susţinerea forţelor din Azerbaidjan în timpul conflictului din Nagorno-Karabah.

Europenii trebuie să decidă în cadrul summitului de pe 10 decembrie dacă se impun noi măsuri pentru a taxa comportamentul Ankarei în Mediterana de Est şi încălcările embargoului ONU privind livrările de arme în Libia.

Citit 273 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2020 22:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.