Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Guvernul canadian a anunţat anularea vânzărilor de arme către Turcia, aliatul său din NATO, după ce o anchetă a concluzionat că tehnologia canadiană utilizată în drone a fost folosită de Azerbaidjan împotriva forţelor armene din Nagorno-Karabah, notează AFP.

Aceste exporturi au fost suspendate în octombrie, în aşteptarea unei anchete privind acuzaţiile că drone militare fabricate în Turcia, folosite de Azerbaidjan în conflictul cu Armenia, erau echipate cu sisteme de ţintire canadiene.
Această anchetă "a permis găsirea unor dovezi credibile indicând că tehnologia canadiană exportată în Turcia a fost utilizată în Nagorno-Karabah", a indicat ministrul canadian de externe, Marc Garneau, într-un comunicat, anunţând anularea permiselor. "Această utilizare nu a fost în conformitate cu politica externă a Canadei, nici cu garanţiile de utilizare finală oferite de Turcia", a spus şeful diplomaţiei de la Ottawa, care şi-a exprimat "îngrijorarea" omologului său turc, Mevlut Cavusoglu.
Anularea se referă la 29 de permise de export pentru diferite tipuri de echipamente militare.
Exporturile canadiene de echipament militar în Turcia au atins peste 150 milioane de dolari canadieni (100 milioane de euro) în 2019, potrivit celor mai recente statistici oficiale.
Marc Garneau a cerut, de asemenea, stabilirea unui "mecanism de dialog" între Canada şi Turcia, pentru a stabili o "încredere reciprocă şi o mai mare colaborare în ceea ce are legătură cu licenţele de export". În plus, Canada va evalua "de la caz la caz" solicitările militare ale Turciei în legătură cu programele de cooperare ale NATO, a precizat el.
Toamna trecută, Azerbaidjanul, sprijinit de Ankara, a câştigat o mare victorie militară asupra Armeniei, pentru controlul regiunii separatiste Nagorno-Karabah. Luptele, care au făcut peste 6.000 de morţi, s-au încheiat după şase săptămâni, printr-un acord de încetare a focului patronat de Rusia, care a văzut Erevanul retrocedând teritorii importante aflate sub controlul său, după primul conflict, de la începutul anilor 1990.
Ancheta canadiană a arătat, de asemenea, că Turcia a folosit echipamentul pentru drone pentru supraveghere şi ţintire în Siria şi l-a împărtăşit şi cu guvernul interimar al Libiei, pentru a fi utilizat în lovituri aeriene, încălcând embargoul ONU asupra armelor.

Citit 326 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 19:45

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro