Președintele Taiwanului, ”separatist periculos” pentru China

Președintele Taiwanului, ”separatist periculos” pentru China
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Autorităţile chineze au afirmat luni, după preluarea funcţiei de către noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te, că, indiferent de guvernul aflat la putere în insulă, "faptul" că aceasta face parte din China nu se va schimba, relatează AFP.

"Oricare ar fi evoluţia situaţiei politice interne a Taiwanului, aceasta nu va schimba cu nimic faptul istoric şi juridic că cele două maluri ale strâmtorii (Taiwan) aparţin unei singure şi aceleiaşi Chine", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Webin.

Insula cu 23 de milioane de locuitori se autoguvernează din 1949, dar este considerată o provincie rebelă de către Beijing, care a avertizat luni şi că eforturile vizând independenţa Taiwanului vor duce la un "impas".

"Indiferent sub ce formă, urmărirea independenţei şi secesiunii Taiwanului este sortită eşecului", a subliniat Wang Webin.

Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, care a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, a fost descris de Beijing drept un "separatist periculos" pentru declaraţiile sale mai vechi în favoarea independenţei, deşi ulterior şi-a atenuat acest discurs.

Acesta a invitat totuşi China, în discursul de la învestitură, "să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului", să îşi asume alături de insula independentă de facto răspunderea faţă de omenire "de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune" şi să urmărească "eliberarea lumii de teama războiului".

Citit 235 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2024 17:14

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro