Adolescent bătut de colegi la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galați

Adolescent bătut de colegi la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galați
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Un elev de clasa a VI-a de la Colegiul Naţional "Costache Negri" a fost bătut în clasă, ajungând acasă cu mai multe vânătăi pe faţă. Incidentul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o lună, însă părinţii copilului, care i-au scos acestuia certificat medico-legal, susţin că nu li s-a făcut dreptate şi sunt nemulţumiţi de modul în care a acţionat conducerea instituţiei de învăţământ, pe care o acuză că a dorit să minimizeze gravitatea faptelor, în detrimentul copilului lor. 

Imediat după ce au obţinut certificat medico-legal, în care se precizează că "minorul a suferit numeroase leziuni traumatice, în special în zona feței, produse prin lovire cu sau de corp dur, pentru care este nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații", părinţii au depus câte o sesizare la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi la conducerea liceului. Mai mult decât atât, s-au adresat şi Poliţiei, depunând o plângere  la Secţia II. 

"Copilul meu este de 10,00 pe linie. A rămas orfan de mamă din clasa I. A fost bătut de trei colegi, mi-a venit vânăt acasă, şi tot el a fost sancţionat cu mustrare, deoarece el ar fi fost cel care ar fi adresat cuvinte jignitoare unuia dintre colegii agresori. Dintre cei trei care l-au bătut, doar unul a fost sancţionat, ceilalţi au scăpat basma curată, fiind în schimb sancţionat copilul meu. Mai mult decât atât, deşi incidentul s-a întâmplat pe 28 ianuarie la ora 15,00 şi diriginta clasei a fost anunţată de elevi că mi-a fost bătut copilul, până la ora 17,00, când a venit soţia mea la şcoală, nu ni s-a dat niciun telefon, aşa cum ar fi fost normal. Ar fi putut să fie mult mai grav. Copilul avea ochiul foarte vânăt şi trebuia văzut urgent de un doctor. Nu ştiu de ce conducerea colegiului minimizează evenimentul, care este destul de grav, susţinând că doar un singur elev l-a bătut pe copilul meu. În realitate, clasa a fost scăpată din mână. Există multiple acte de agresiune acolo, iar conducerea colegiului le încurajează, neluând măsurile care se impun", ne-a declarat tatăl copilului, George Ion. 

Acesta susţine că lucrurile nu vor rămâne aşa, că a angajat un avocat, pentru a da în judecată atât familiile copiilor care l-ar fi lovit pe copilul său, cât şi conducerea colegiului.

Ce spun unii dintre colegi, precum şi conducerea liceului, despre situaţia creată

De cealaltă parte, se spune că de fapt victima ar fi provocat incidentul, adresându-i cuvinte jignitoare unuia dintre colegi şi îndesându-i un burete în gură, celui care, ulterior, l-a bătut. Totodată, conducerea liceului susţine că, din declaraţiile colegilor, a reieşit că bătaia a fost de unu la unu, nu de unu la trei. Iar ceilalţi doi elevi acuzaţi de victimă că ar fi participat la agresiune, ar fi venit, de fapt, să-i despartă. 

Însă lucrurile nu se opresc aici. Sunt copii care au declarat, chiar şi în scris, că victima a fost bătută de trei colegi, şi care sunt nemulţumiţi că declaraţia lor scrisă nu a fost luată în seamă: "Fata mea este un copil în care am toată baza. Mi-a spus că a fost bătut de trei copii, lucru pe care l-a consemnat şi în declaraţia pe care a scris-o imediat după incident. Însă ce a scris ea nu a fost luat în considerare. E urât. Şi nu înţeleg de ce se încearcă protejarea celorlalţi doi elevi implicaţi în bătaie şi de ce se ascunde adevărul. Copilul meu se consideră frustrat de modul în care s-a făcut ancheta şi mi-a spus că nu va mai declara nimic altădată, pentru că oricum nu se ţine cont de ceea ce spune", ne-a declarat Simona Niţă, mama unei fete din clasa respectivă.

Acelaşi lucru l-am aflat şi de la tatăl unui alt băiat: "Copilul meu nu a scris, dar i-a spus doamnei diriginte că au fost trei care l-au lovit pe colegul lui. De altfel, nu este prima dată când cei trei sunt implicaţi în acte de agresiune", spune tatăl copilului. 

"Chiar nu înţeleg de ce se încearcă muşamalizarea. Băiatul meu mi-a povestit cu lux de amănunte că au fost trei reprize în care colegul său a fost agresat şi că la a fost lovit de trei copii. E clar că dacă ar fi fost bătut doar de un singur copil nu ar fi fost atât de învineţit", spune mama unui alt băiat. 

De la directoarea CNCN-ului, profesoara Andra Ionescu, am primit ca reacţie la cele întâmplate următoarele: "Este absolut regretabil ce s-a întâmplat, violența nu este de acceptat, indiferent de context. Dar trebuie să remarc faptul că, după această perioadă de cursuri online, elevii au revenit în școală mai agitați, mai agresivi în limbaj și în comportament, mai puțin capabili să respecte programul școlar și regulile de conduită. Și asta trebuie să ne îngrijoreze pe toți, atât profesori și părinți, cât și factori decidenți. Și să ne facă să conlucrăm ca să găsim soluții.

La nivelul clasei au fost discutate împrejurările producerii incidentului și s-au stabilit sancțiuni pentru abaterile disciplinare constatate la ambii elevi implicați, dar în mod diferențiat. Scopul aplicării sancțiunilor nu este acela de a pedepsi niște copii, ci de a-i face să conștientizeze că au greșit și că pe viitor trebuie să evite implicarea în astfel de conflicte. Școala este un loc unde se face educație, așa că noi considerăm că nu prin pedepse vom schimba comportamente, ci prin activitățile desfășurate de dirigintele clasei împreună cu psihologul școlii sau reprezentantul Poliției, activități care au ca scop reglarea emoțională, comunicarea, managementul conflictelor, prevenirea violenței. Programul de intervenție la nivelul clasei va continua și, dacă vom avea și sprijinul tuturor părinților, care trebuie să înțeleagă că școala funcționează ca partener în educația copiilor lor, atunci probabil că vom avea și rezultatele dorite de noi toți pentru elevi".

În plus, directoarea a mai precizat că părinţii şi copiii din clasa respectivă sunt împărţiţi în tabere şi că declaraţiile lor se schimbă de la o zi la alta, lucru care a îngreunat ancheta. Însă este deschisă să discute cu cei care îşi asumă un punct de vedere până la capăt.

Citit 6816 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2022 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.