Urb-En Pact - Împreună pentru oraşe cu energie net zero

Urb-En Pact - Împreună pentru oraşe cu energie net zero
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

UAT Municipiul Galaţi face parte din rețeaua Urb-En-Pact, finanța în cadrul Programului URBACT III 2014-2020, Rețele de Planificare a Acțiunilor, Axa prioritară 1 - Promovarea dezvoltării urbane sustenabile integrate, Obiectiv specific 1.1.2 - Îmbunătățirea modului în care sunt elaborate strategiile de dezvoltare urbană și planurile de acțiune în orașe.

Partenerii rețelei Urb-En Pact sunt: Clermont Auvergne Métropole (Franța), partener lider, Municipiul Galati (Romania), teritoriul Bialystok (Polonia), compus din 10 municipalități, regiunea Alto Minho (Portugalia), Orașul Palma di Montechiaro (Italia), Métropole Rouen Normandie (Franța), Municipiul Elefsina (Grecia), Compania EcoFellows (Orașul Tampere, Finlanda).

În perioada 02.09.2019 - 07.08.2022, cele 8 orașe și teritorii europene s-au angajat șă realizeze planuri de acțiune cu implicarea părților interesate, care să permită fiecărui oraș partener să devină un teritoriu cu energie net zero, înainte de anul 2050.

Energie net zero/Net Zero Energy este un concept definit prin utilizarea conservării energiei, eficiență energetică și generarea energiei la fața locului din surse regenerabile pentru a reprezenta 100% din consumul de energie al unei clădiri sau comunități vizate.

Pe parcursul proiectului, au avut loc 8 întâlniri transnaționale online și o serie de întâlniri de lucru cu Grupurile Locale URBACT, constituite în orașele partenere.

Activitatea Grupurilor Locale URBACT și schimbul de cunoștințe și bune practici în cadrul rețelei Urb-En Pact au constituit bazele dezvoltării unor planuri de acțiune responsabile, utilizând instrumentele și metodele de lucru specifice programului URBACT.

Planul Integrat de Acțiune al Municipiului Galați - Spre o tranziție energetică net-zero, Crearea unui viitor durabil, reflectă cunoștințele și perspectivele tuturor membrilor Grupului Local URBACT, pe lângă lecțiile învățate în schimburile transnaționale cu orașele partenere.

Valoarea adăugată a proiectului Urb-En Pact pentru Municipiul Galați, de realizare a Planului Integrat de Acțiune este reprezentată de:

- Creșterea gradului de implicare a părților interesate;

- Îmbunătățirea cooperării interdepartamentale la nivelul municipalității;

- Transfer de cunoștințe și bune practici și o mai bună înțelegere a tematicii abordate;

- Creșterea gradului de conștientizare a comunității cu privire la eficiența energetică, calitatea de prosumator de energie verde și posibile soluții/acțiuni în acest sens.

Informații suplimentare referitoare la proiect sunt disponibile pe pagina proiectului https://urbact.eu/urb-en-pact., precum și pe site-ul Primăriei Municipiului Galați, www.primariagalati.ro.

(P)

Citit 995 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 23:00