Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutor românesc

Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutor românesc
În imagine, braț robotic folosit pe Stația Spațială Internațională (imagine cu scop ilustrativ)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Specialiştii români vor contribui la unul dintre cei mai sofisticaţi şi avansaţi roboţi spaţiali - un braţ robotic ce va fi folosit pentru preluarea mostrelor de rocă şi praf şi trimiterea lor pe Pământ.

„Echipa din România va dezvolta trei seturi de echipamente de validare electronică la sol (EGSE - Electronic Ground Support Equipment). Două dintre ele vor fi utilizate în Italia, la sediul Leonardo, şi unul va fi livrat direct către NASA JPL, în SUA, pentru ultimele verificări înainte de lansare”, informează un comunicat al Agenţiei Spaţiale Române (ASR), potrivit Agerpres.

În cadrul misiunii, braţul robotic european - Sample Transfer Arm (STA) - va juca un rol esenţial. Acesta va fi lansat spre Marte în a doua jumătate a acestui deceniu şi va amartiza în apropierea locaţiei rover-ului american Perseverance, care adună în prezent probe de pe planeta Marte. Capabil să "vadă", să "simtă" şi să ia decizii autonome, Sample Transfer Arm va identifica, va ridica şi va transfera tuburile ce conţin aceste mostre într-un container ce va fi lansat pe orbita planetei Marte de un lansator numit Mars Ascent Vehicle (MAV). Mai departe, containerul va fi preluat de un modul dezvoltat complet în Europa şi adus înapoi pe Pământ.

GMV România contribuie şi la Perception Unit, a cărui dezvoltare este coordonată de GMV Spania - o unitate electronică ce joacă un rol important în manevrarea braţului robotic. În această unitate se află camere care furnizează informaţii pentru algoritmii braţului, astfel încât acesta să poată recunoaşte şi ridica mostrele în siguranţă. GMV România contribuie la activităţile de design mecanic şi structural pentru Perception Unit, realizate de un grup de subcontractori din mai multe ţări.

Echipa din România oferă, de asemenea, suport colegilor din Spania şi pentru dezvoltarea algoritmilor care ajută braţul să „vadă” în jurul său. „Contribuţia industriei şi mediului de cercetare din România în această misiune NASA-ESA de pionierat este rezultatul concret al eforturilor ROSA de a promova dezvoltarea în ţara de capabilităţi relevante pentru misiuni de explorare planetară. Am susţinut participarea României la programul opţional al Agenţiei Spaţiale Europene de explorare robotică şi cu echipaj uman tocmai pentru a oferi actorilor spaţiali din România şansa de a participa la proiectele ESA din acest domeniu, pentru a-şi creşte gradul de maturitate tehnologică şi pentru a exista un schimb de cunoştinţe între specialiştii din România şi cei din Europa şi chiar Statele Unite ale Americii”, a declarat doctorul Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Drept urmare, în cadrul misiunii Mars Sample Return, echipamente dezvoltate integral în România vor zbura pe Marte, jucând un rol important pentru buna desfăşurare a misiunii. Consorţiul industrial european implicat în construcţia braţului reuneşte companii din Spania, Franţa, România, Danemarca, Grecia, Elveţia şi Republica Cehă, sub conducerea companiei Leonardo. Aceştia vor proiecta, fabrica, integra şi testa braţul robotic.

Citit 886 ori Ultima modificare Duminică, 14 August 2022 07:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.