Un stadion din Qatar va fi demontat şi adus la Galați

Un stadion din Qatar va fi demontat şi adus la Galați
Acesta e Stadium 974 care va fi adus moca la Galati
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

   N-am fi visat o asemenea oportunitate, ca un fost student al Facultății de Medicină din Galați să-și facă milă de această zonă și să forțeze mutarea unei super-arene de la Cupa Mondială în centrul orașului nostru.

Promisiuni, promisiuni...

   Mai țineți minte promisiunile electorale din ultimul deceniu? Pe lângă un nou sediu al Primăriei, ni se fluturau afișe cu imagini în care abia încăpeau schițe și vorbe atent meșteșugite: părea că e o chestiune de timp până când vom merge pe un stadion occidental. Aici, în Galați, unde ai nevoie de bodyguard pentru a coborî pe "Dunărea", obiectiv care găzduia meciul de Cupa UEFA dintre Oțelul și Juventus Torino. Dacă nu ne înșală memoria, momeala cu stadionul era lansată de fostul președinte al Oțelului, Marius Stan, care a prins doar un mandat de edil-șef. Ulterior, nu s-a mai pomenit nimic despre o nouă casă pentru fotbalul local. Până zilele trecute, când a sunat un telefon anume.

Nebunia realizată din containere

   Unul dintre cele mai ciudate și spectaculoase stadioane din Qatar, acolo unde este în plină desfășurare Cupa Mondială la fotbal, a fost deja demontat și urma să ia calea Uruguayului. "Stadium 974", construcție realizată exclusiv din containere (e vorba de 974 de piese, de aici și numele futuristic), a fost acoperiș pentru șapte partide, naționalele Braziliei, Argentinei, Franței și Portugaliei marcând pe această arenă bizară. "O s-o trimitem în Uruguay, dacă cei de acolo vor fi gazda Cupei Mondiale din 2030, dar e posibil să ne răzgândim. Nu e nimic bătut în cuie", declarau zilele trecute oficialitățile de la Doha.

Nu i-a răspuns nimeni pe fix

   Înainte de a trimite bucățile de metal spre America de Sud, unul dintre șeicii din Qatar, care susține că a urmat doi ani la Facultatea de Medicină din Galați, și-a adus aminte de sărăcia acestei zone. "Eram acolo, la Galați, când Oțelul câștiga campionatul în 2011. Vai de stadionul acela din Țiglina, era plin, nu mai încăpea lume! Mi-am zis că mai bine donăm «Stadium 974» acestui oraș, care mi-a rămas la suflet", afirmă fostul student al urbei noastre. El spune că a sunat preț de șapte ore încontinuu la primărie: "N-a răspuns nimeni pe fix. Am găsit într-un târziu un număr de mobil al lui Picu Roman, care a fost ceva pe acolo, pe la voi. Am scăpat greu de el, voia să mă ia în Partidul Umanist. Prin el am dat de primar." O șansă nemaipomenită!

Complexul Sportiv Oedip

Şeicilor li s-a cerut și un aeroport

* Stadionul demontat în Qatar ar urma să fie așezat în buricul târgului, pe terenul actualului sediu al Partidului Social Democrat, care va fi pus la pământ. "Unde e sediul PSD va fi doar parcarea, așa cum se știa de prima dată, dar de acolo trebuie să mai radem câteva zeci, poate sute de imobile, pentru a ancora acest stadion grandios. Sper să nu ajungem să demolăm și noul sediu al Primăriei", ne-a spus un consilier local al formațiunii conduse pe plan local de Ionuț Pucheanu.

* Se zvonește că unii dintre angajații cu funcție ai administrației publice locale au forțat nota în dialogurile telefonice cu șeicul de la Doha. Ei i-ar fi solicitat și câteva mall-uri: "Nu le aveți, bossule, și pe alea făcute tot din containere? Ați aduce câteva pe aici, iar în drum spre România poate luați ceva și de pe la Dubai. Soțiile noastre vor mereu numai la șoping prin Orientul Mijlociu, am scăpa de niște drumuri în plus."

* Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a discutat cu generosul șeic din Qatar despre posibilitatea de a demonta și un aeroport din Golful Persic. "Ar încăpea sigur de la Smârdan înspre Valea Mărului, ar fi o afacere bună", a comentat oficialul gălățean.

Golul Persic

 COCALARUL CU CLAXON

Eu sunt imbecilul cu claxon -

îmi place să mă folosesc până la nebunie,

să pornesc şi să întreţin hărmălaia şi harababura,

să mă dau rotund şi pătrat şi supercampion

într-această urbe pălită de schizofrenie,

să dezlănţui teroarea şi vendeta şi ura -

nu-mi mai încap în piele de atâta înfumurare,

cer să mi se administreze procedura corespunzătoare!

Hai, doamnă/ domnişoară Poliţie,

comportă-te, ia-mi permisul pentru toată viaţa,

că-i plin oraşul cu idioţi de-alde mine:

analfabeţi şi irascibili şi plini cu maliţie -

trebuie să ne oprească cineva şi să ne taie greaţa,

să ne strângă de pistiluri şi de stamine,

să nu mai tulburăm Liniştea în Cetate,

vai de zilele şi nopţile ei stâlcite prin faţă şi prin spate!

Submarin Cosorescu

 Vocea cetățeanului, vocea politicianului

 

Saudit la Primăria Galați

   Suntem convinși că ați descoperit zilele trecute în paginile cotidianului nostru un titlu care conținea o întrebare retorică: "Audit la Primăria Galați?"

Informațiile erau puține, eram încă în așteptarea unor clarificări din partea echipei de comunicare a administrației publice locale. Între timp am aflat, nu degeaba v-am oferit ditamai articolul despre relocarea stadionului 974 de la Doha. Cel care se întreba dacă e un audit la Primărie nu auzise cum trebuie: despre un saudit era vorba.

Emiratele Tarabe Unite

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa Liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa Liberă".

Citit 30581 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 08:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.