Cine se vrea șef la DNA și DIICOT

Cine se vrea șef la DNA și DIICOT
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Justiției a publicat vineri lista candidaților selectați să susțină interviurile pentru funcțiile de procuror general, procuror-şef al DNA și procuror-șef al DIICOT. Actualul procuror general Gabriela Scutea și actualul șef al DNA Crin Bologa candidează pentru un nou mandat de trei ani, anunță Hotnews.ro.

Procedura de selecție a candidaților pentru postul de procuror general și pentru cel de procuror-șef al DNA a fost declanșată de Ministerul Justiției în 27 decembrie anul trecut.

Ministerul Justiției a anunțat vineri că s-au calificat pentru participarea la interviu următorii candidați:

Pentru postul de procuror general al României:

  • Actualul procuror general Gabriela Scutea
  • Alex-Florin Florenţa, fost șef al DIICOT Timișoara, delegat în urmă cu un an la structura centrală a direcției.

Pentru postul de procuror-șef al DNA: 

  • Actualul șef al DNA Crin Bologa
  • Procurorul Marius Ionuț Voineag, adjunct la Secția pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DIICOT.

Interviurile sunt programate în 20 februarie (Gabriela Scutea și Alex Florenţa) şi în 21 februarie (Crin Bologa şi Marius Voineag).

Candidații pentru șefia DIICOT:

  • Ioana Albani, procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din DIICOT, decorată de către fostul șef FBI David Comey. În 2011 a câștigat premiul pentru „Procurorul anului” de la Asociația Internațională a procurorilor.
  • Oana Pâțu, numită în 2020 adjunct al șefului DIICOT, care a preluat șefia interimară a direcției după ce Giorgiana Hosu a demisionat în septembrie 2020, în contextul în care soțul său a fost condamnat într-un dosar de corupție.
  • Alina Albu, procuror Șef serviciu delegat în DIICOT - Serviciul de combatere a criminalității organizate.

Acestea vor susține interviurile în 24 februarie. Rezultatele selecţiei pentru șefia DIICOT vor fi anunțate de Ministerul Justiţiei în 1 martie.

Rezultatele selecţiei pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef DNA vor fi publicate de Ministerul Justiţiei în 27 februarie.

Propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, la aceeaşi dată, pentru emiterea avizului consultativ motivat al acesteia, în termen de cel mult 30 zile de la primirea solicitării ministrului Justiţiei.

În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, legea prevede organizarea de către ministrul Justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ. În urma interviului, ministrul Justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând să declanșeze o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.

Propunerea motivată a ministrului Justiţiei va fi înaintată Secției pentru procurori a CSM, la aceeași dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, legea prevede organizarea de către ministrul Justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ. În urma interviului, ministrul Justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând să declanșeze o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii, mai precizează sursa citată. 

  

Citit 1230 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 22:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.