Gălățenii consideră că trotinetele electrice sunt periculoase
Foto: David Tudor

Gălățenii consideră că trotinetele electrice sunt periculoase
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Trotinetele au început să facă furori în rândul tinerilor, odată cu sosirea primăverii. Însă, din păcate, au început să apară și primele accidente în care sunt implicate persoane care circulau cu trotineta pe carosabil, cum a fost și cel de acum aproximativ două săptămâni, de pe bulevardul Dunărea.

Cu toate că pe unele străzi există piste special amenajate pentru deplasarea cu trotinete, persoanele în speță ajung tot pe carosabil, deși majoritatea nu cunosc regulile de circulație și pot produce accidente grave. În cazul în care pistele special amenajate pentru bicicliști, respectiv, trotinetiști, nu există pe anumite străzi, aceștia merg pe trotuar, unde se află şi pietoni, care, în unele cazuri, nu aud claxonul și astfel se produc coliziuni.

Conform IPJ Galați, în anul 2022 au fost înregistrate nu mai puțin de 32 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, soldate cu rănirea gravă a trei persoane și rănirea ușoară a 29 de persoane. Ca urmare a acestor evenimente, polițiștii gălățeni au desfășurat 42 de acțiuni preventive pentru creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul conducătorilor de trotinete electrice și de biciclete, atât în 2022, cât și în 2023. Dintre acestea, 17 au fost organizate pe raza municipiului Galați și 25 în municipiul Tecuci. În urma acțiunilor desfășurate, s-au aplicat 2.326 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 56.000 de lei.

"Sunt foarte neatenți"

Am întrebat câțiva oameni care este părerea lor despre cei care merg pe trotinete și ce nemulțumiri au în legătură cu aceștia. Iată ce ne-au declarat:

Balaș Florin, 43 de ani: "Pe faleză am întâlnit cei mai mulți care merg pe aceste trotinete și mă deranjează pentru că nu știu să meargă pe locul destinat lor. Nu au fost degeaba puse pistele de biciclete și trotinete, așa că ar trebui să meargă pe unde trebuie."

Solon Aurel, 47 de ani: "Am o problemă cu ei, într-adevăr, pentru că de fiecare dată când îmi plimb copiii trebuie să fiu atent în spate, în caz că vine cineva pe trotinetă, care nu este atent la ceilalți și merg cu viteză mare. Sunt foarte încrezători în legătură cu viteza și controlul pe trotinetele astea."

Pașcu Silviu, 38 de ani: "Trotinetele astea nu ar mai trebui introduse. Multe accidente s-au întâmplat din cauza celor care le folosesc. Mai mult copii am văzut să meargă pe trotinete și sunt foarte neatenți. Ar trebui să meargă cei care au cel puțin 18 ani, poate sunt mai conștienți, cred eu."

Badache Ionela, 44 de ani: "Mi-ar fi frică să îi dau băiatului meu cardul pentru a circula pe aceste trotinete. Au putere destul de mare pentru cineva care nu are control. Am înțeles că pot ajunge chiar și la 45 de km pe oră sau ceva de genul. Mie mi se par foarte periculoase."

Totolici George, 56 de ani: "Îmi e frică uneori să ies la plimbare, că poate dă vreunul peste mine. Mulți nu merg pe banda lor, ca să zic așa. Cei care merg pe stradă au mai mari șanse să producă un accident și pot ajunge și la spital. Eu aș exclude trotinetele astea de tot pentru că numai nenorociri au adus."

Nemulțumirile șoferilor

Totodată, am aflat și părerea câtorva dintre șoferii care au avut de-a face cu trotinetiști, iar aceștia ne-au declarat următoarele:

"Pentru noi, șoferii, este foarte greu să vedem ce manevre vor să facă din cauza dimensiunii foarte mici și se strecoară foarte rapid printre mașini, fără a-i putea vedea foarte bine. Mai sunt persoane care trec de pe trotuar pe carosabil și schimbă foarte rapid, fără a se asigura, pentru noi fiind foarte greu să fim atenți și la mașinile din drum, și la cei care se aruncă în fața noastră de pe trotuar etc.", ne-a declarat Adrian Pușcaș, 56 de ani.

"Nu ai cum să fii atent în toate locurile după trotinetiști, nu ai efectiv cum să-i vezi, mai ales pe cei care circulă cu viteză. Sunt astfel de jucării care prind și 60 la oră, practic bat o mașină de 16 ani când vine vorba de viteză. Sunt, într-adevăr, niște reguli bine stabilite, doar că problema este cine le respectă, puștii de 13-16 ani nici măcar nu știu trei pagini de legislație", ne-a spus Alexandru Arhire, 39 de ani.

Citit 2826 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 18:02

11 comentarii

  • postat de marr
    Marți, 28 Martie 2023 21:51
    86.124.202.***
    Eh ...Trotineta ! Pericolul tine de ala care nu casca ochii / baga acceleratia la maxim .
    Daca strada e aglomerata , reduci viteza / cauti Culoar mai liber . E la mintea cocosului .
    0
    0
  • postat de Costi
    Marți, 28 Martie 2023 19:19
    5.13.148.***
    Ca pieton, ma simt mai in siguranta pe marginea carosabilului (banda1), decat pe trotuar cu pista de trotinete.
    Oare Pucheanu stie ca are dreptul sa puna indicatoare cu restrictii de viteza si pe pistele de biciclete? In Sibiu sunt limitate la 5km/h in zonele aglomerate.
    0
    0
  • postat de cucu
    Marți, 28 Martie 2023 17:29
    5.13.204.***
    Sa vezi ce dragut este cand de pe trotuar sar direct in strada fara nici un semn, asa pur si simplu iar daca nu esti atent le faci buba.Desigur nu poarta nici un element de protectie asa ca orice atingere se poate lasa cu hipsterul mort. Iar viitorul este ca nu vei putea merge pe jos decat daca te i
    0
    0
  • postat de Ion
    Marți, 28 Martie 2023 10:35
    82.79.117.***
    Trotineta/bicicleta/aplicatia de inchiriere, ar trebui sa impuna confirmarea citirii unui set minim de reguli specifice de circulatie: pozitii in timpul mersului, traversare drumuri, viraje, semnalizare, etc. Cea mai periculoasa manevra, dupa parerea mea, este traversarea la trecerea de pietoni PE t
    0
    0
  • postat de ariciul
    Marți, 28 Martie 2023 10:14
    89.39.81.***
    Bai asdtias care ati imbatranit acriti de viata si cu tagartza de tare din vremea comunismului.Ce aveti ma cu trotinetele?Sau pus la punct parcarile de pe trotuare,Sau daramat gharajele ,sau facut piste sperciale ,pe care ma uit pe Brailei,nu le respectati va plimbnati voi pe ele,si daca va claxonea
    0
    0
  • postat de aser
    Marți, 28 Martie 2023 10:06
    86.127.100.***
    2326 de sanctiuni care insumeaza 56.000 de lei?!Adica in medie, cam 24 de lei de amenda?!...Cu siguranta i-a speriat tare...
    0
    0
  • postat de Good
    Marți, 28 Martie 2023 08:20
    109.166.133.***
    Nu trotinetele sunt problema,ci cei care le folosesc! Ar trebui interzise copiilor mai mici de 14 ani și cei care le folosesc ar trebui să treacă pe la un curs de cunoașterea minimă a regulilor de circulație !
    0
    0
  • postat de Trotineta cocoșată
    Marți, 28 Martie 2023 05:04
    86.124.203.***
    Aceste trotinete reprezinta un pas in schimbarea mentalitati tinerilor si anume ca nu este necesar sa fii civilizat, sa calatoresti in conditii de siguranta si sa platesti pentru un serviciu.
    De ce sa o faci, nu-i mai cool sa calatoresti doi-trei pe o trotineta si sa arati tuturor ca esti descurca
    0
    0
  • postat de Trotineta e ochiu dracului
    Marți, 28 Martie 2023 04:43
    37.251.223.***
    Intrebati in continuare de reporterii Viata Libera, aceiasi respondenti au sustinut ca pamantul e plat, evolutia e o teorie si oricum lucrurile erau mai bune “pe vremea lor”, ce atata adaptare si invatare de lucruri noi?!
    0
    0
  • postat de Trotuar=Siguranța circulației pietonilor
    Marți, 28 Martie 2023 00:23
    109.166.135.***
    Problema este simplă Dex-Trotuar ,,Porțiune din suprafața străzi, de obicei mai ridicată decât partea carosabilă, AMENAJATĂ SPECIAL pentru circulația PIETONOLOR''. Acum, când s-au proiectat trotuarele în oraș, nimeni nu s-a gândit că se va circula pe trotuar cu bicicletele, circulația bicicletelor f
    0
    0
  • postat de Trotineta veselă
    Luni, 27 Martie 2023 21:04
    95.76.59.***
    Aceste trotinete reprezintă un pas în schimbarea mentalității tinerilor și anume că nu este neapărat necesar să deții o proprietate. Deci pe viitor o parte dintre tinerii care închiriază trotinete vor locui cu chirie, vor închiria autoturisme atunci când este imperios necesar și deci nu vor avea bu
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.