Şeful CJ Galați s-a afișat în public cu harta Regiunii Galați!

Şeful CJ Galați s-a afișat în public cu harta Regiunii Galați!
Iată reprezentarea grafică a unei regiuni în care Galațiul era șeful Brăilei!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După modelul ungurilor, bossul Consiliului Județului Galați a ținut să le arate unor vecini că duce dorul unui spațiu mai mare și mai bogat.

Îndoim povestea

Cui nu i s-au aprins luminiţele patriotismului după apariția informației conform căreia Ungaria, statul vecin și prieten pe alocuri, va avea voie să afișeze o anumită hartă la meciurile de fotbal ale propriei echipe naționale? Despre harta Ungariei Mari ar fi vorba, o reprezentare grafică "antică și de demult", cum se spune atât în Moldova, Muntenia, cât și în Transilvania. Care Transilvanie, alături de bucăți importante ale altor țări din zonă, ar face parte din acel spațiu promovat de Budapesta.

Un episod de revizionism fudul pe care, după evenimentele de la est de noi, nu-l mai guști ca pe o glumă. Dar "Viața liberă" îl îndoaie bine, îl face digerabil.

Ofensă pentru brăileni

În consecință, suntem în stare să vă anunțăm că, zilele trecute, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a fost zărit la podul peste Dunăre de la Brăila cu însemne care i-au pus pe jar pe vecinii noștri de după dig. Mai exact, oficialul județului nostru a purtat cu mândrie un fular pe care trona o hartă a Regiunii Galați, teritoriu istoric din care făcea parte și Brăila.

"Este o ofensă pe care n-o putem accepta prea ușor, mai ales că se afla pe teritoriul nostru de acum, adică în județul Brăila. Nu ne interesează ce haine poartă la domnia sa acasă, dar să nu facă paradă la noi!", au reacționat doi reprezentanți ai PNL-ului din orașul lu' tanti Elvira.

Rivalitate deloc întâmplătoare

Pentru cine nu știe, Regiunea Galați a fost, conform documentelor, o diviziune administrativ-teritorială situată în zona de centru-est a Republicii Populare Române, care a ființat în perioada 1950-1968, epocă în care județele fuseseră desființate. Reședința teritoriului care cuprindea actualele județe Brăila și Galați, plus partea nordică a județului Tulcea, era la Galați, de unde și rivalitatea dintre cele două municipii de la Dunărea de Jos.

"Aș îndemna toți oamenii politici să fie mai responsabili când se afișează în public. Nu recunoaștem harta domnului Fotea și nici nu dorim să ne aducem aminte de vremea în care, în mod abuziv, ne era impusă de organele statului", a comentat primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Numai de acest scandal nu aveam nevoie.

Steffi TopoGraf

City-break pe la noi?

* Costel Fotea susține că este mândru de harta Regiunii Galați: "Galațiul poate și trebuie să fie mai mare. Să nu uităm deceniul în care brăilenii abia așteptau să ajungă pe dig pentru un city-break în Galați! Sau pentru un happy meal. Nu vor să recunoască, dar îi atragem foarte mult."

* Din nefericire, dacă Galațiul ar înghiți iarăși județul de la sud de noi, așa cum se întâmpla în perioada stalinistă, ne-am cocoța și pe sărăcia de dincolo de dig. Oare am fi mai bogați sau am intra în faliment? E genul de întrebare la care nici Ministerul de Finanțe, nici ASF-ul și nici alt organism european n-ar putea răspunde punctual.

* Bârfa locală e greu de potolit. Se aude că administrația publică locală gălățeană lucrează la o hartă din care ar face parte și stațiunea Lacu Sărat. "Ca să ajungem acolo, nu e obligatoriu să trecem prin municipiul vecin. Putem ocoli puțin, prin județul Vrancea. Avem exemple la scară mult mai mare, nu trebuie să ne cramponăm de repere geografice", ar fi afirmat un oficial al Primăriei Galați, în contextul obținerii statutului de stațiune turistică.

Lacu Sărac

NIȘTE SUINE

Nu au ce arăta la gât, mai sus,/ şi-şi pun bazine vaste la bătaie,

cu beţe strâmbe-nfipte în lături/ - şi dă-i şi luptă până se înmoaie

vigoarea godinacilor mărunţi/ şi slana l-alde buftea: râmătorii

prin troace împuţite, prin gunoi/ şi prin scursuri cu iz, de câte ori-i

acută pofta ţării de suine - / şi vor aşa, groh-groh, să se combine!

Nu ai scăpare, cât ai fi de surd:/ guiţ-guiţ, li-i sete şi li-i foame,

sunt osteniţi... că au trudit, au strâns/ - cu kilograme peste kilograme -

untură pentru patrie, dărmând/ tot ce le stă-mpotrivă, tot - în fine,

ei ştiu de la mai-marii lor, de sus:/ şoriciul gros, cu greu se poate ţine -

şi grohăie şi caută cu râtul/ numai produsul, suma, restul, câtul!

Submarin Cosorescu

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Bănci americane pentru traficul gălățean

Nebunia RCA-urilor se amplifică la Galați, dar nu despre intrarea în faliment a societății Euroins este vorba. Traficul rutier de la noi, parcă tot mai greu de controlat, a pus pe gânduri două bănci din Statele Unite ale Americii. "Dacă în Galați sunt accidente rutiere în fiecare zi, e clar că asigurările auto trebuie să crească. Ne implicăm și le majorăm și mai mult, și-așa ASF-ul e degeaba pe acolo", par să-și fi spus instituțiile bancare de peste ocean. În câteva zile ar trebui să apară și un anunț oficial în acest sens.

Traficare pe care

*Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 10373 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:51

4 comentarii

  • postat de Cel ce te rapune
    Vineri, 31 Martie 2023 15:53
    95.76.59.***
    Pare trucata imaginea cu emblema pe fular!
    0
    0
  • postat de #PucheaNU!
    Vineri, 31 Martie 2023 12:37
    109.166.129.***
    In 2024 #sieu votez pentru discontinuitate NU!
    0
    0
  • postat de un observator
    Vineri, 31 Martie 2023 11:53
    193.230.156.***
    Un pic de umor nu strică. Mai ales vinerea.
    0
    0
  • postat de Galați-Brăila conurbatie.
    Joi, 30 Martie 2023 20:51
    86.124.202.***
    Aprobam pamfletul cu harta regiunii de sud-est, dar U. E. în cel mai serios mod ne informează ca culmea chiar aceasta regiune este cea mai săracă și innapoiata economic dar bogata la capitolul ȘOMERI din U. E. Putem râde de ce nu dar un ras a la Stolojan sau Johannis.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.