Protest pe holurile Ministerului Finanțelor și la mai multe unități fiscale din țară

Protest pe holurile Ministerului Finanțelor și la mai multe unități fiscale din țară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La Ministerul Finanțelor, sindicaliștii au declanșat joi un protest spontan, adunându-se pe holurile instituției. Motivul este legat de ordonanța prin care se dorește reducerea cheltuielilor.

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor au întrerupt lucrul şi au ieşit pe holurile instituţiei, nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem, informează Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, liderul sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, a afirmat că este posibil ca protestul să se extindă şi în teritoriu. Conform unui anunț publicat de SED Lex, la Ministerul Finanțelor joi a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe.

Ordonanța, conform sindicaliștilor, conține prevederi referitoare la:

  • Plafonarea sporului de conditii vătămătoare la 1000 de lei
  • Indemnizația de hrana nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Anularea posturilor vacante
  • Desființarea biroului și funcției de șef birou
  • Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.

“Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacantă, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post”, spun sindicaliștii.

  • “Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.”

Această solicitare, arată Sed Lex, se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv:

  • Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
  • Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:

  • În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă. 
  • Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim zece reprezentanți. 
  • Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime. 

Blocul Național Sindical a informat că protestele spontane se extind și la alte unități fiscale din țară. Este vorba de Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Gorj, Brăila, Buzău și Mehedinți.

Citit 955 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2023 19:07

4 comentarii

  • postat de Roman
    Vineri, 11 August 2023 19:14
    5.13.152.***
    Sa se digitalizare ministerul ,oamenii ăștia chiar nu știu ce e munca atât știu aroganta.sa umble prin oraș sa scoată evaziunea la suprafață și după sa ceara ce și doresc.Se fura în orașul asta ca n codru.Orice butic.piata magazin firma face evaziune locuim în oraș și vedem zilnic numai ei nu vad.
    0
    0
  • postat de Zap
    Vineri, 11 August 2023 08:48
    5.13.209.***
    Concediați toți.
    Și angajați alții, tineri, PE MERIT!
    0
    0
  • postat de IonV
    Joi, 10 August 2023 18:37
    86.124.203.***
    Absolut lamentabil!!! Să fie făcute publice grilele de salarizare ale acestor nesimțiți care lenevesc prin birouri cu miile în toată țara, să vedem ce justificări au față de marea majoritate a cetățenilor acestei tari!!! Mi-e silă! Afară cu toți îmbuibați ăștia cu salarii mari, stat în stat!
    0
    0
  • postat de Adrian
    Joi, 10 August 2023 16:59
    89.39.81.***
    Nu se poate asa ceva...sa se ia mai multi bani de la privați
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.