Controale ITM la moteluri și pensiuni

Controale ITM la moteluri și pensiuni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În perioada 28 august - 8 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a controlat mai multe unități de cazare din județ, verificând respectarea prevederilor privind contractele individuale de muncă și securitatea și protecția sănătății lucrătorilor. Au fost verificați angajatori care desfășoară activități cu codurile CAEN 5590 (Alte servicii de cazare), 5520 (Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată) și 5510 (clasă din care s-au verificat doar motelurile).

"Având în vedere informațiile obținute din mass-media, dar și din sesizări primite la nivelul ministerului, potrivit cărora în unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), Inspecția Muncii a considerat necesară declanșarea unor acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile mai sus-menționate", potrivit comunicatului remis de ITM Galați.

La nivelul județului Galați, în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă, au fost controlați 34 de angajatori. Nu s-au depistat cazuri de muncă nedeclarată, în schimb au fost identificate 36 de neconformități, pentru care s-au aplicat măsuri de remediere. Pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, s-au dat trei sancțiuni, din care două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost nerespectarea prevederilor privind zilele de sărbători legale și a celor referitoare la munca suplimentară.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost controlați 22 de angajatori, fiind descoperite 25 de neconformități. S-au dispus 25 de măsuri de remediere și s-au aplicat 23 de avertismente și două amenzi, cu o valoare totală de 7.500 de lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost neinstruirea periodică a lucrătorilor, neefectuarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic la scadență, neprezentarea documentelor privind verificarea periodică a centralelor termice, lipsa verificării PRAM.

"Nu au fost identificate unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, care desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor)", se precizează în comunicatul remis de ITM Galați.

Citit 1091 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 14:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.