Localități în beznă și oameni disperați, după prima zăpadă. Intervenții în județ

Localități în beznă și oameni disperați, după prima zăpadă. Intervenții în județ
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Codul portocaliu de vreme rea din weekend le-a creat probleme locuitorilor județului și municipiului Galați

Deși lapovița și ninsoarea s-au liniștit duminică dimineață, vântul a continuat să bată cu putere și pe parcursul zilei, situație care a continuat să dea bătăi de cap cetățenilor.

Citește și Vor fi mai multe întreruperi de curent electric în județul Galați

În Berești, duminică la prânz, erau oameni care, de aproape 24 de ore, rămăseseră fără curent și fără informații clare despre momentul în care se va relua furnizarea energiei electrice, fapt care le-a provocat neplăceri în gospodării. Duminică, în jurul prânzului, situația în municipiul și județul Galați părea că se limpezește, oamenii fiind cei care, acum, își putea evalua propriile pagube. 

S-a intervenit imediat cu utilaje de deszăpezire

Așa cum s-a putut vedea și pe pagina de Facebook a președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, situația a fost monitorizată îndeaproape de reprezentanții instituției gălățene. Ionuț Negru, putătorul de cuvânt al CJ Galați, ne-a declarat că pe drumurile județene s-a intervenit constant la deszăpezire, pentru fluidizarea traficului și pentru a evita ca zăpada spulberată de vânt să nu creeze situații neplăcute participanților la trafic. „Am intervenit de sâmbătă în județ, încă de sâmbătă după-amiază, mai ales în partea de nord, iar utilajele au fost pe străzi toată noaptea. Nu au fost drumuri închise și circulația s-a desfășurat în condiții de iarnă. Duminică, pentru că vântul a continuat să bată cu putere, zăpada ar fi putut fi spulberată și adusă din nou pe șosea, așa că utilajele noastre au intervenit punctual, acolo unde situația a cerut-o. S-a intervenit cu sărărițe, vole, lame și suntem în continuare pregătiți să intervenim dacă va fi nevoie”, ne-a spus reprezentantul Consiliului Județean Galați.

„Nu avem lumină de sâmbătă!”

Bereștiul este una dintre localitățile cel mai grav afectate de starea vremii din weekend. Duminică, în jurul prânzului, locuitorii mai multor străzi din oraș nu aveau lumină. Oamenii au sunat disperați pe la mai toate instituțiile, inclusiv la Electrica, sperând că cineva le va da  o mână de a ajutor și le va spune când se va remedia situația. „În Berești, pe străzile Muzicii, Luceafărului, Valea Chinejei, nu este lumină de sâmbătă de la ora 20,00. Sunt aproape 24 de ore. Ni se strică mâncarea în frigider. Nimeni nu ne spune nimic. Am încercat zadarnic, de foarte multe ori, să sun la Electrica. Intră robotul și îmi spune că nu am cu cine să discut. De disperare, am sunat și la 112. Mă gândeam că măcar ei pot să ne ajute cumva. Suntem disperați că rămânem fără mâncare, dar și pentru că proviziile din congelator se strică. Când o să vină lumina, o să aibă fluctuații de tensiune și iar nu va fi bine. Așa s-a întâmplat și alte dăți, când, din cauza variațiilor de temperatură, mi s-au stricat electrocasnicele”, ne-a spus Maria Văsoiu, care locuiește în Berești, pe strada Muzicii. Până la ora 15,00, nu am reușit să luăm legătura cu niciun reprezentant al Electrica.

33 de copaci căzuți, circulație îngreunată

Purtătorul de cuvânt al ISU Galați, colonelul Eugen Chiriță, ne-a spus că situația în județ este într-o dinamică permanentă, în sensul că, în orice moment, din cauza vântului, situația se poate schimba de la o comună la alta. Situația pagubelor produse de furtuna din weekend ne-a fost prezentată de reprezentantul ISU duminică, în jurul orei 15,00. „S-au înregistrat 58 de apeluri telefonice la 112  pentru efecte meteo. Au fost afectate 20 de autoturisme în municipiul  Galați.  Am intervenit în 33 de solicitări pentru copaci căzuți, astfel: 32 în municipiul Galati și 1 în Tecuci. Circulația este îngreunată pe DN24D, Bălăbănești – Bursucani. Au fost înregistrate circa 20 de apeluri la 112 care anunțau blocarea unui număr de aproximativ 30 de autovehicule, din care și trei autocamioane din Republica Moldova încărcate cu cereale. Cele mai multe dintre acestea nu erau echipate corespunzător pentru iarnă. Nu au existat persoane care au solicitat ajutor medical. Pe sectorul de drum DJ 251J – Drăgușeni – Fundeanu au fost înregistrate două apeluri la 112  care anunțau blocarea unui număr de trei autovehicule. Nu au existat victime și nici persoane surprinse în mașini. În toate aceste cazuri, mașinile afectate erau parcate”.

Echipele Electrica lucrau la avarii care au lăsat parțial fără curent electric 20 de localități

Efective și utilaje ale Secției de Drumuri Naționale Galați, din cadrul Consiliului Județean Galați și drumuri Județene au acționat pe toată perioada atât în zone unde s-a depus strat de zăpadă, cât și preventiv, prin împrăștierea de material antiderapant, asigurând deblocarea vehiculelor din punctele menționate anterior. Conform raportului primit de la SC Electrica SA, duminică,19 noiembrie, la ora 06,00, se lucra pentru remedierea defecțiunilor care au dus la lipsa parțială a alimentării cu energie electrică, în localitățile: Cuca, Hânțești, Fântâni, Mălureni, Buciumeni, Hânțești, Nicorești, Piscu, Băleni, Vârlezi, Smulți, Frumușița, Movileni, Cosmești, Brătulești, Bălășești, Ciurești, Cotoroaia, Cârlomănești, municipiul Galați, cartier Barboși.

Citit 4361 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2023 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.