Atelier internațional în premieră la Universitate

Atelier internațional în premieră la Universitate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Facultatea de Litere și Facultatea de Arte din cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați organizează, în premieră, în perioada 23-24 noiembrie 2023, Atelierul Internațional "Not disabled. Just differently-abled".

Workshopul își propune, potrivit organizatorilor, să provoace discuții exploratorii în ceea ce privește diversitatea culturală şi socială a dizabilității, ajutând la schimbarea modului în care percepem persoanele cu nevoi speciale.

Pe lângă lucrările prezentate de cadrele didactice, vor oferi soluții de bune practici specialiști din India, SUA, Italia, Polonia, Germania și vor vorbi medici, psihologi clinicieni şi terapeuți din Galați.

Atelierul se va desfășura în Sala Multimedia de la sediul central al UDJG, strada Domnească nr. 47, în regim hibrid. Pe 23 noiembrie, după cuvântul de bun-venit al gazdelor, de la Sala Senatului, participanții vor lua parte și la vernisajul expoziției studenților de la Facultatea de Arte, care, sub coordonarea lect. dr. Miruna Cărăușu și lect. dr. Tudor Șerban, au realizat mai multe picturi pe această temă.

"Din fericire, de-a lungul anilor, a avut loc o schimbare în modul în care societatea percepe persoanele cu nevoi speciale, migrând din zona «cu dizabilităţi» către «cu abilităţi diferite», un mod de exprimare cuprinzător, folosit pentru a promova o abordare respectuoasă a dizabilității. Atelierul este un exercițiu de viziune și imaginație, provocator și stimulativ, care aduce laolaltă cadre universitare şi specialişti din domeniul dizabilităţii, studenţi şi/sau părinţi ai căror copii se confruntă cu un anumit tip de dizabilitate, menit să crească gradul de conștientizare, de ancorare a așteptărilor în realitate și să pună capăt stereotipurilor sociale", a declarat lect. dr. Lidia Mihaela Necula, inițiatorul acestui workshop.

Posibilele lucrări și/sau prezentări asociate cu această temă includ, fără a se limita la acestea, următoarele: deficiențe de vedere, dizabilități fizice, mintale, cognitive, deficiențe de auz, iar cele mai bune vor face obiectul unui volum publicat la o editură de renume în domeniu. Expoziția va rămâne în holul mare al instituției şi în zilele următoare, pentru a fi admirată de cei interesați.

Citit 771 ori Ultima modificare Marți, 21 Noiembrie 2023 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.